Boekenbeurs - Wereldhaven voor boeken

Boekenbeurs 2020 logo
interview

Sien Van Gogh - Yves Saerens

9 november 18U30

Eigen beheer

Sien van Gogh is een dagboekverhaal gebaseerd op het leven van prostituee Sien Hoornik (1850-1904). Zij woonde anderhalf jaar samen met schilder Vincent van Gogh in Den Haag. Uit Vincents brieven weten we dat hij met haar wou trouwen, maar dat beide families dat niet zagen zitten. Na de breuk stond zij haar zoon en dochter af en leidde een zwervend bestaan. In dit boek krijgt zij voor het eerst het woord. Als lezer krijg je onder meer een antwoord op de vragen wat een moeder daartoe drijft en hoe onmogelijke liefde soms verschillende gedaantes aanneemt. Verfrissend is ook dat we Vincent van Gogh te zien krijgen zoals nooit tevoren, namelijk door Siens ogen.
Als tegenverhaal biedt het postuum eerherstel aan een tragische figuur die ongevraagd en verguisd de geschiedenisboeken is ingegaan, nadat Vincents erfgenamen zijn brieven aan zijn broer (selectief) hebben vrijgegeven. Verguisd, want in de latere literatuur over Vincent wordt Sien afgeschilderd als zijnde drankzuchtig, onbetrouwbaar en daarbovenop gefaald als moeder. Dit relaas toont in de eerste plaats een kwetsbare en onfortuinlijke vrouw, gehard door het straatleven in de marge van de laatnegentiende-eeuwse maatschappij.
In Vincents werk kwam Sien meermaals aan bod. Voor Antwerpen is het extra interessant omdat zowel Van Gogh als Hoornik een band delen met deze stad, en zij ook in mijn boek naar Antwerpen trekt.
Deze historische roman is gebaseerd op grondig onderzoek en op alle waargebeurde feiten. Door de vele lagen is het bestemd voor een uiterst breed publiek.