Boekenbeurs - Wereldhaven voor boeken

Boekenbeurs 2020 logo
Interview

Bezint eer ge begint - Clémentine L. Diepen

3 november 16u30

Brepols

Dit is het relaas van het restauratie-avontuur dat de Nederlandse interieurhistorica Clémentine L. Diepen in Vlaanderen aanging. Ze werd in 2010 verliefd op een 17e-eeuws huis in het Turnhoutse begijnhof en ving, vol energie en met medewerking van het Agentschap Onroerend Erfgoed, de werken aan. Het werd een avontuur dat anders liep dan gedacht…

Allereerst was er de cultuurschok, want in België pakte men de zaken op een andere manier aan dan men in Nederland gewend was. De grondigheid van de Vlaamse erfgoedinstanties was naar toenmalige Nederlandse begrippen ongekend. In combinatie met een sterk evoluerende wetgeving was het een hele uitdaging om de plannen steeds opnieuw aan te passen en te realiseren. Maar ook het huis zelf bleek voor de nodige verrassingen te zorgen!

Dit boek is onontbeerlijke lectuur voor iedereen die plannen heeft voor de restauratie van een erfgoedpand. Het is niet alleen het zeer lezenswaardige en pittige verhaal van de eigenaar. Het geeft, met bijdragen van een erfgoed-deskundige, ook nuttige informatie over de kleine hobbels en de grote struikelblokken die men tegenkomt tijdens zo’n renovatie en verschaft ook advies over hoe men deze het best aanpakt. Bovendien zijn erfgoedpanden vaak ook erfpachtpanden. Een jurist legt het fenomeen ‘erfpacht’ op een heldere manier uit en geeft een overzicht van de voor- en nadelen. Het boek legt het spanningsveld bloot tussen de praktische noden van de bewoner van vandaag en de theoretische normen van erfgoedprofessionals en beleidsmakers.

Kortom, een boek voor iedereen die geïnteresseerd is in erfgoedpanden, hun geschiedenis en restauratie, en de werking, regelgeving en procedures van het Agentschap Onroerend Erfgoed.

Bezint eer ge begint

Bezint eer ge begint

Clémentine L. Diepen

ISBN: 9789056220730

Uitgeverij: Brepols Publishers

Genre: non-fictie informatief/professioneel algemeen, Andere, Andere