Boekenbeurs - Wereldhaven voor boeken

Peter Franck, winnaar van de Fintro Prijs Spannend Boek deelt zijn ervaring

Beeld: Thomas Sweertvaegher

Vorig jaar lanceerde Fintro samen met Boek.be, en gesteund door Creatief Schrijven vzw, een nieuwe Nederlandstalige prijs. Wij spraken met de eerste winnaar, wiens (debuut)boek voor het eerst te koop is op de Boekenbeurs 2019.

De Fintro Prijs Spannend Boek is een prijs voor debuterende schrijvers. De eerste editie werd gewonnen door Peter Franck en wordt gemaakt en verkocht door Standaard Uitgeverij. Het boek speelt zich af in en rond de Antwerpse diamantsector, een biotoop die Peter zelf goed kent als erkend diamanthandelaar.

Wie voor het eerst naar buiten komt met een eigen verhaal weet niet altijd wat te verwachten. Wordt het manuscript aanvaard? Zullen lezers ervan genieten? Bovendien gebeurde het voor Peter dankzij een schrijfwedstrijd. Had hij deze uitkomst verwacht? “Ik dacht wel dat ik kans maakte,” vertelt Peter, “maar je kent de concurrentie natuurlijk niet. Ik was al ruim twee jaar bezig aan het manuscript en was er wel van overtuigd dat het een sterk verhaal was. Maar een boek is natuurlijk meer dan een goed verhaal alleen; er komt bijvoorbeeld ook schrijfstijl bij kijken.”

“Eigenlijk deed ik mee aan de wedstrijd als een soort uitdaging van vrienden,” zegt Peter. “Ik was al even bezig met schrijven en toen zij de stand van Fintro, met de prijskamp, zagen, porden ze me aan om mee te doen. Vervolgens heb ik nog een tiental dagen hard gewerkt aan mijn verhaal voor ik het instuurde. Slechts één iemand wist waar ik concreet mee bezig was en die persoon was ook de enige die delen ervan al had gelezen. Ik geloofde wel in mezelf, maar ik wist dus niet echt wat de reactie van de buitenwereld zou zijn. Dat ik uiteindelijk won, was daardoor een mooie verrassing.”

Nadat de jury de winnaar had gekozen, bleek het echter geen sinecure om Peter te pakken te krijgen. Peter: “Ik stuurde mijn verhaal in onder een pseudoniem. Mijn mailserver bleek evenwel plat te liggen toen ze mij probeerden te contacteren, waardoor ik nog langer in het ongewisse bleef. Gelukkig konden ze mij alsnog contacteren. Dat ik het boek uiteindelijk toch uitbreng onder mijn eigen naam in plaats van mijn pseudoniem heeft met dit verhaal echter niets te maken.”

Het verhaal van het boek, Om dringende reden, speelt zich af in de leefwereld van de schrijver, maar het krijgt nog een extra dimensie: “Het voorval waarmee mijn boek begint heeft zich ooit echt afgespeeld. De plekken en de personages bestaan goeddeels maar werden herleid tot fictie, mijn boek is in zekere mate dus gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het geeft een bijzondere inkijk in de wereld van diamant en dat spreekt tot de verbeelding.”

De uitgave van zijn boek is voor Peter een droom die werkelijkheid wordt. Het stond al lang op zijn bucket list en op de Boekenbeurs 2019 gebeurt het ook écht. Peter: “Ik groeide op in Wilrijk. Mijn ouders namen me elk jaar opnieuw mee naar de Boekenbeurs, waar ik me telkens afvroeg hoe het zou zijn om daar aanwezig te zijn als auteur. Dit jaar krijg ik de eer en het genoegen om aan de andere kant van zo’n tafeltje te zitten en auteurs te ontmoeten als collega’s, in plaats van alleen als fan.”

“Ik zie het als een persoonlijke triomf dat ik aanwezig zal zijn als schrijver,” zegt Peter. “Maar ik beeld me niet in dat er lange rijen zullen staan voor mij. Ondanks mijn winst in de Fintro-wedstrijd ben ik bij het grote publiek nog niet erg gekend. Voor mij is dat geen enkel probleem: mijn doel is al bereikt, al de rest is bonus. Nu kijk ik er voornamelijk naar uit om met de mensen een praatje te kunnen slaan over het boek, literatuur, de beurs… Het wordt wel een speciaal moment als de eerste keer iemand komt vragen om het boek te signeren. Hoe dan ook kijk ik uit naar een mooie ervaring.”

Zit er al een tweede boek aan te komen? Peter: “Er zijn al heel wat ideeën, ja. Sommigen vragen om een vervolg op mijn debuut, maar zelf ben ik er nog niet uit wat het volgende project wordt. Het huidige is ook nog niet afgelopen: ik genoot erg van het schrijven, maar erna besef je pas hoeveel werk er nog te doen is eens het schrijven stopt. De afwerking van een boek kost erg veel energie, gelukkig kan ik rekenen op een sterk team bij Standaard Uitgeverij dat me daarbij helpt.”

“Nu wil ik eerst nog focussen op de reacties op het boek en het verhaal. Ik wil van de lezers horen wat zij ervan denken, welke kant zij het op zien gaan,” zegt hij. “Schrijven doe ik uiteindelijk voor hen: om hen te kunnen verrassen en informeren. En ik ben benieuwd om met andere schrijvers gedachten te kunnen uitwisselen over hoe zij hun werk benaderen.”

Is er een schrijver waar hij met interesse naar uitkijkt voor de Boekenbeurs? “Er is niet echt een specifieke naam waar ik aan denk. Iedereen heeft zijn eigen verhaal te vertellen. Mijn hart gaat natuurlijk uit naar de schrijvers die echt geoefend zijn in het métier ‘schrijven’. Een Tommy Wieringa zou ik daarom graag eens ontmoeten, of Arnon Grunberg. Kijk ik naar de spannende boeken, dan wou ik dat het mogelijk was om Agatha Christie te ontmoeten. Zij wist haar lezers zo mee te nemen in haar verhalen…”