Boekenbeurs 2018

Prijs voor de Best Vormgegeven Boeken in een nieuw format

10 oktober 2018

Elk jaar verschijnen er honderden magnifieke boeken die in het oog springen omwille van de bijzondere band tussen inhoud en vorm; boeken die zich op één of andere manier onderscheiden door de verzorgde vormgeving. Een uitstekend vormgegeven boek is altijd het resultaat van de kruisbestuiving tussen verschillende artistieke en inhoudelijke visies en disciplines, die elkaar ontmoeten, soms in vraagstellen, en altijd versterken.

Boek.be, SOFAM (beheersmaatschappij van auteursrechten voor visuele kunstenaars) en GAU (Groep Algemene Uitgevers) willen deze boeken onder de aandacht brengen. Met De Prijs voor Best Vormgegeven Boeken erkennen zij uitgevers, vormgevers en visuele kunstenaars die de relatie tussen vorm en inhoud het meest succesvol realiseren.

De winnaars worden bekendgemaakt tijdens een feestelijke uitreiking op 27 oktober, om 20u op het Rood Podium in Antwerp Expo tijdens de vooropening van de Boekenbeurs (toegang op uitnodiging).

De prijs

Boeken worden in twee categorieën worden bekroond:

  • De Prijs voor het beste boekontwerp erkent het boek met de meest geslaagde vormgeving als geheel. Het prijzengeld gaat naar de vormgever.
  • De Prijs voor het beste beeldboek bekroont het boek met de sterkste visuele inhoud. Het prijzengeld gaat naar de de visuele kunstenaar: de illustrator, fotograaf, schilder, architect, ontwerper of andere kunstenaar die de visuele platen van de publicatie gemaakt heeft. In dit geval gaat het om boeken waarbij de visuele inhoud de hoofdinhoud vormt van de publicatie.

Beide winnaars ontvangen 1500€ en een gratis lidmaatschap van SOFAM. Beide eervolle vermeldingen ontvangen 500€ en een gratis lidmaatschap van SOFAM.

De jury

De jury bestond voor beide categorieën uit Johan Pas (voorzitter), Koen Brams, Jirka De Preter, Johan Van Looveren en Sara De Bondt. Ze beoordeelden 134 inzendingen.

Historiek

De Vlaamse editie van de Prijs Best Vormgegeven Boeken werd voor het laatst uitgereikt in 2013. Dit jaar hernemen Boek.be en GAU het initiatief samen met SOFAM, dat de prijs ondersteunt.

logo