Boekenbeurs - Wereldhaven voor boeken

Boekenbeurs 2020 logo

Leerkrachtendagen en scholenprogramma

29 oktober 2020

Binnenkort start de herfstvakantie, die dit jaar uitzonderlijk tot en met 11 november duurt. Helaas dit jaar geen fysieke Leerkrachtendagen en Scholenprogramma. Maar ook tijdens deze Boekenbeurseditie blijven we focussen op het onderwijs en brengen we een aangepast digitaal aanbod. 

Scholenprogramma op 9 en 10 november:

In samenwerking met Canon Cultuurcel en onze uitgevers komen op deze twee extra vakantiedagen heel wat kinder- en jeugdauteurs langs voor een interview met Tom in de Boekenmarathon. Ontdek het programma van 9 november hier, dat van 10 november via deze link. Via het platform van VRT NU blijven de interviews nadien nog beschikbaar om in de klas te bekijken. 

Leerkrachtendagen op 2 en 3 november: 

Ook dit jaar zetten we de traditie van de Leerkrachtendagen verder, vanzelfsprekend in een andere vorm. We bieden jullie graag een digitaal educatief programma aan. Via interactieve online sessies kan je deelnemen aan onderstaande webinars. Kan je je niet vrijmaken, geen probleem, de meeste sessies kan je achteraf op de Boekenbeurswebsite herbekijken. Bovendien komen er ook onderwijsgerelateerde topics aan bod bij Tom tijdens de Boekenmarathon. Bekijk dus zeker het programma van maandag 2 en dinsdag 3 november.

Maandag 

2 november

10u

Schoolsupport: Leesbegrip ontwikkelen met de actuamagazines Kits en Klap - Nele Declercq

In deze webinar krijg je heel wat concrete tips om met de actuamagazines KITS en KLAP aan de slag te gaan in de klaspraktijk. Deze magazines brengen het nieuws uit binnen- en buitenland op maat van kinderen en jongeren. KITS richt zich op 10- tot 14-jarigen, KLAP op 8- tot 10-jarigen.

11u

Uitgeverij Lannoo: Hoogsensitief ouderschap - Bieke Geenen

'Hoogsensitief zijn: er is al zoveel over gezegd en geschreven, maar een boek dat me vertelt hoe ik als hoogsensitieve ouder ook goed voor mezelf kan blijven zorgen, ben ik nog niet tegengekomen. Dat is de uitnodiging van dit boek. Pik eruit wat voor jou goed aanvoelt en vertaal het naar je eigen situatie. Vertrouw op jezelf: jij kent je gezin het beste

11u

Pelckmans uitgevers: De grote Zeppelin

De grote Zeppelin biedt didactische ondersteuning bij het ontwerpen van kunstzinnige activiteiten voor leerlingen van het secundair onderwijs. Leerkrachten (in opleiding) en begeleiders van kunstzinnige leerprocessen ontdekken een waaier aan mogelijkheden om drama, dans, muziek, beeld en media in te zetten in hun onderwijspraktijk. In de webinar krijg je een overzicht van een aantal didactische denkkaders uit het boek. Door de heldere schema’s, overzichtelijke stappenplannen en concrete praktijkvoorbeelden krijg je veel inspiratie en heb je meteen zin om ermee aan de slag te gaan.

Dinsdag 

3 november

10u

Schoolsupport: Er gaat een wereld voor ze open met je Documentatiecentrum! - Paulien Knitel

Een rijke leesomgeving voor alle leerlingen? Honderden informatieve boeken tot je beschikking, fysiek en online? Aantrekkelijke informatie inzetten bij (technisch en begrijpend) lezen én bij de vakken Mens & maatschappij en Wetenschap & techniek? Het is allemaal mogelijk met het Documentatiecentrum: een fysieke én online bib met informatieve boeken voor leerlingen van 4 t/m 14 jaar.

10u

KU Leuven: LGBT in het onderwijs - Lotte Geunis

Homo'poly (www.homopoly.eu) bracht van 2016 tot 2019 middelbare scholen en lerarenopleidingen uit 7 landen samen rond onderzoek en lesmaterialen voor open and inclusief onderwijs. Sinds oktober 2020 neemt het nieuwe project All Inc! de fakkel over. Deze lezing zet uit wat we dankzij Homo'poly bereikt en geleerd hebben, hoe All Inc! daarop verder bouwt, en hoe Vlaamse scholen zich kunnen aansluiten.

11u

Uitgeverij Lannoo: Geluk en hoop in tijden van Corona voor kinderen - Leo Bormans

Wat kunnen de geluksvogels betekenen in tijden van Corona? We leven in onzekere tijden. Veel leraren, ouders en kinderen maken zich zorgen. Terecht. Maar welke boodschap geven wij nu door aan onze kinderen? Die van angst of die van hoop? Leo Bormans reisde jarenlang de wereld rond voor zijn wetenschappelijk onderzoek naar de pijlers van hoop en geluk. Die inzichten komen ons nu meer dan ooit van pas. Ontdek ze in het webinar over ‘Geluk en Hoop in Nieuwe Tijden’.

14u

Averbode/Erasme NV: Breng het ERK en de eindtermen tot leven in je lessen Frans - Valeria Catalano

Een les Frans, die gaat veel verder dan een vervoeging opdreunen, het juiste lidwoord kunnen toepassen of een simpele 'Bonjour, comment ça va ?'.Dat weet jij als leerkracht maar al te goed. Het is aan jou om het Europese Referentiekader én de eintermen tot leven te brengen in je lessen Frans. Maar hoe pak je dat praktisch aan? Aan de hand van onze methode Frans Adomania reikt docente Frans Valeria Catalano je tal van concrete oplossingen aan.