Boekenbeurs - Wereldhaven voor boeken

Debutant in de kijker: Jelle Dehaen

16 oktober 2019

Dit jaar zetten we met de Boekenbeurs een aantal debutantschrijvers in de kijker. Eén van hen is Jelle Dehaen. Hij schreef de historische roman, De schaduw van Caesar.

Wat was je grootste verwondering bij de realisatie van jouw eerste boek? Is er iets waardoor je verrast was?

Het is niet dat je op een ochtend wakker wordt en verbouwereerd vaststelt dat er een afgewerkt manuscript op je bureau ligt. Een boek schrijven duurt lang, minstens een jaar. Als je elke dag een paar uur achter een computer zit, heb je tijd te over om weg te dromen en heb je zowat elk scenario beleefd. Van internationaal succes, tot complete onverschilligheid. Als debutant is dat laatste wel iets waarschijnlijker.

Een ding heeft me verrast. In De schaduw van Caesar zit een belangrijke plotwending. Ik dacht dat het van bij de eerste zin duidelijk was waar ik naartoe werkte. Toch waren er lezers die me verzekerden dat ze compleet uit de lucht vielen. Bizar.

Wie zijn jouw helden? Wie heeft jouw boeken/stijl geïnspireerd?

Ik heb veel literaire helden. Elk jaar herlees ik verschillende boeken van Haruki Murakami, Philip Roth en John Williams. (En dat zijn er maar een paar. Andere mensen kunnen bewonderen is een deugd.)

Als je net begint te schrijven, wil je die auteurs natuurlijk imiteren. Tot je beseft – en dat is altijd een tikje pijnlijk – dat je zelfs niet in de buurt komt van die giganten. Vervolgens moet je jezelf dwingen om hen niet langer na te apen, en een eigen toon te vinden.

Hoe voelt het om de stap te zetten van Boekenbeursbezoeker naar auteur? Kijk je anders aan tegen de beurs?

Ik besef dat ik voor mijn intellectuele geloofwaardigheid met enige dedain over de Boekenbeurs hoor te spreken. Nu ik zelf ondervonden heb hoe moeilijk het is om een roman aan de man te brengen, begrijp ik hoe dankbaar schrijvers mogen zijn dat de Boekenbeurs bestaat. Niet dat mijn debuut er plots een bestseller zal door worden, maar het houdt de sector wel mee in leven.

Welke auteurs wil je zelf ontmoeten op de Boekenbeurs dit jaar?

Ik ben te sociaal onhandig om een onbekende de hand te willen schudden en een ongemakkelijk gesprek te voeren. Maar in een ideale wereld ben ik goed bevriend met Bill Bryson, en lacht hij smakelijk om mijn grapjes. Vooral zijn reisboeken vind ik een feest: soms gebeurt er pagina's lang niets anders dan dat hij een te duur kopje thee drinkt in de cafetaria van een slecht beheerd nationaal monument. En toch zit ik onophoudelijk te giechelen.

Welke leestips van dit jaar kan je de mensen aanraden?

Ik zal het beste boek van 2019 waarschijnlijk in 2024 lezen. Het is niet uit principe dat de nieuwste boeken aan mij voorbijgaan, want er staat veel op mijn leeslijst: Normale Mensen, Serotonine en de nieuwe Stephen King. Maar als die boeken écht de moeite waard zijn, zullen ze dat binnen een paar jaar nog zijn. Bijkomend voordeel is dat de tijd dan de eerste selectie gemaakt zal hebben. Gelukkig kun je op de Boekenbeurs ook klassiekers kopen, dus niemand hoeft te wanhopen.

 

Jelle signeert op de stand van Veen Bosch & Keuning Uitgevers België (Hal 4, stand 401) op zaterdag 9 november van 13u tot 14u.

Benieuwd naar andere debutanten?

Meer info vind je hier