Boekenbeurs 2018

Annet Schaap wint de Boekenleeuw, Marit Törnqvist krijgt de Boekenpauw

29 oktober 2018

De winnaars van de prijzen voor het beste en het mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboek in het Nederlandse taalgebied werden vandaag uitgereikt in de Boek-O-Drôme. 

 

 

 

 

leeuw

Annet Schaap (°1965) wint de BOEKENLEEUW 2018 voor het beste kinder- en jeugdboek voor Lampje, uitgegeven bij Querido.

Dit boek mag nu al een klassieker genoemd worden, het ademt die sfeer vanaf de eerste pagina. Lampje van Annet Schaap refereert aan veel belangrijk werk uit de canon van het kinderboek, maar staat toch volledig op zichzelf. Het debuut van Schaap is al ruim bekroond en met lof overladen. Maar dat weerhoudt de Boekenleeuwjury er niet van zich ook te laten meeslepen en overrompelen door een weergaloos sprookje. Een boek om in te verdwijnen, nog een keer te lezen en bij te knorren van literair leesplezier. De jury wikte en beschikte en koos voor een boek dat tot lezen aanzet en misschien ook wel tot beter spreken en beter schrijven. Heel af en toe is er zo’n boek dat die speciale magie heeft en er met kop en schouders boven uitsteekt. De jury van de Boekenleeuw kan niet anders – maar doet dat met veel overtuiging en enthousiasme – dan ook deze prijs toe te kennen aan het boek dat al zoveel prijzen won. Uit het juryverslag
pauw

Marit Törnqvist (°1964) wint de BOEKENPAUW 2018 voor het mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboek met Het gelukkige eiland, uitgegeven bij Querido.

De Boekenpauw 2018 gaat naar een boek dat een mogelijk voorspelbaar thema toch op een totaal nieuwe manier weet te verwoorden in woord en beeld. Een prentenboek dat poëtisch is, maar nooit zwaar op de hand. Waarin de wisselwerking tussen tekst en illustratie zo goed als perfect is, met illustraties die zowel speels als dromerig en gevoelig zijn en waarin elke bladzijde een kunstwerk op zich is. Het is een boek dat precies de juiste snaar raakt, recht naar je hart gaat en daar waarschijnlijk ook voor lange tijd blijft zitten, van een auteur/illustrator die al jaren op hoog niveau presteert, maar zichzelf toch weer overtreft. Uit het juryverslag

Jury & organisatie

De jury van de Boekenleeuw 2018 bestond uit: Sofie De Jonckheere (docent Nederlands), Jaap Friso (recensent, voorzitter), Jan Lambrechts (Beste Boekenmeester 2018), Dirk Nielandt (Laureaat Sabam Jeugdliteratuuraward 2013) en Iris Van Germeersch (boekhandelaar)

De jury van de Boekenpauw bestond uit: Patrick Jordens (recensent), Johan Devrome (docent, illustrator, vormgever), Tine Kuypers – voorzitter (Iedereen Leest), Els Van den Abeele (eindredactie Ketnet), Karla De Ceulener (boekhandelaar).

Boek.be organiseert de prijzen met steun van GAU (Groep Algemene Uitgevers), Sabam for Culture, het cultureel steunfonds van de Belgische vereniging van auteurs- en componisten van Sabam.