Boekenbeurs - Wereldhaven voor boeken

Maja Vermeulen over haar liefde voor fantasieverhalen: “Geef het niet op!”

Maja Vermeulen is een lerares lager onderwijs die barstensvol creativiteit zit. Dit jaar heeft ze daarmee haar eerste boek kunnen verwezenlijken, Krachtig ontwaken (Kramat Uitgeverij), waarmee ze dit jaar op de Boekenbeurs staat.

In dit boek ontdekt zeventienjarige Olivia dat ze over magische krachten beschikt: ze is een heks. Samen met haar beste vriend Nerd (van Leonard) komt ze terecht in een andere tijd, vol heksen en tovenaars, waar ze op zoek gaat naar iemand die haar vragen kan beantwoorden. Krachtig ontwaken is het eerste deel van de Heksenzielen-trilogie. Maja schrijft druk aan het volgende boek, maar ze heeft al een aardig idee hoe de rest van de trilogie in grote lijnen zal verlopen. Zeker iets om naar uit te kijken.

Maja haalt haar inspiratie in de eerste plaats uit een gezonde portie fantasie en creativiteit. Maar ze is uiteraard zelf ook een grote liefhebber van fantasieverhalen, waaronder Harry Potter en The Lord of the Rings, beiden pioniers in hun genre. Je kan namelijk niet meer aan het woord ‘heks’ of ‘tovenaar’ denken zonder meteen het beeld van dat prachtige kasteel voor het geestesoog te halen, en het boek over De Ene Ring is onlosmakelijk met het fantasiegenre verbonden.

Voor Maja is dit de allereerste keer dat ze op de Boekenbeurs aanwezig is. ‘Ik wilde graag komen, maar het is tot nu toe nooit gelukt.’ Maja heeft altijd al de droom gehad om eens tussen al die boeken te kunnen lopen, een droom die nu dan eindelijk in vervulling gaat. Meer dan dat, aangezien het nu haar eigen werk is dat tussen de andere boeken prijkt.

Ook is het de perfecte kans om haar twee zoontjes mee te nemen, zodat zij op ontdekkingsreis kunnen gaan tussen al die fantastische verhalen. Maja leest graag voor aan haar kinderen, al zijn ze nu nog wat te jong om naar Krachtig ontwaken te luisteren. Dat is iets voor later!

Dat het boek een vrouwelijk hoofdpersonage heeft, is geen toeval. “Ik ben zelf vrouw, en dus is het gemakkelijker om over een meisje te schrijven.” Toch is dat niet de enige reden. “Ik vind het belangrijk dat er heldinnen zijn – of vrouwelijke helden. Het is en blijft ten slotte een mannenwereld.” Maja hoopt dat haar personage Olivia een positief voorbeeld kan vormen voor jonge lezers.

Maja was ooit een jonge fantasiefanaat met de droom om de Boekenbeurs te kunnen bezoeken. Nu heeft ze zelf een boek geschreven dat ook nog eens werd uitgegeven, en staat ze meteen aan de andere kant van de signeertafel. Maja’s doorzettingsvermogen en haar voorliefde voor fantasie hebben haar hier gebracht. Aan de jonge lezers en aspirant-schrijvers die nu in dezelfde positie verkeren als Maja vroeger, heeft de auteur deze boodschap: “Blijven proberen om gepubliceerd te geraken, en geef het vooral niet op.” Want zo kan ook jij jouw dromen werkelijkheid zien worden.

 

Maja signeert nog op zondag 3 november van 14u tot 18u, aan de stand van Kramat Uitgeverij (stand 420, Hal 4).