Boekenbeurs - Wereldhaven voor boeken

Kapitein Winokio vaart de Boekenbeurs binnen: “Ik wil kinderen een soundtrack bieden bij hun leven”

Kapitein Winokio blaast dit jaar 15 kaarsjes uit. Hij viert dat onder meer met zijn tiende passage op de Boekenbeurs. Wij enterden het schip om hem enkele vragen te stellen over boeken.

Kapitein Winokio verovert al jarenlang de harten van zijn fans: jong en oud krijgen er maar geen genoeg van. Door de jaren heen evolueerde het concept en breidde het uit van een puur muzikaal gebeuren naar een tweeledig idee dat steunt op enerzijds het livegebeuren en anderzijds de uitgeverij. Tot dusver leverde dat bijna veertig boeken op, telkens voorzien van een CD. De Boekenbeurs vormt voor de groep rond de Kapitein dan ook een belangrijke jaarlijkse gebeurtenis.

Is Kapitein Winokio dan zo’n grote boekenfan? “Jazeker,” zegt hij. “Ik ben een enorme fan van een nieuw boek. De geur van het papier, het aanzicht van een volle boekenplank en voornamelijk het idee dat er nog zoveel fijne boeken op mij liggen te wachten. Daarom ben ik ook meer een boekenkoper dan een ontlener in de bibliotheek.”

Boeken zijn daarom meer dan een drager die de liedjes van Kapitein Winokio verspreiden? “Absoluut. We worden nog steeds hoofdzakelijk geassocieerd met muziek, maar we brengen onze liedjes al ruim tien jaar ook uit in boekvorm,” vertelt de Kapitein. “Wij houden echt van boeken en we willen die liefde doorgeven aan de jongste lezers. We krijgen heel regelmatig foto’s en filmpjes van kinderen die naar onze liedjes luisteren en ondertussen de teksten – en de afbeeldingen – in het boek meevolgen. Voor hen wordt het zo één totaalervaring.”

En ervaring is belangrijk voor het Winokio-collectief. Kapitein Winokio: “Kinderen zijn erg gericht op gevoel. Ze willen dingen kunnen voelen, lezen. Daarom steken we zoveel moeite in het maken van mooie boeken die de liedjes aanvullen. Ons Sinterklaasboek, waar we dit jaar mee naar de Boekenbeurs komen, is daar het beste voorbeeld van.”

“Zo’n totaalervaring spreekt aan omdat het steeds uit het leven gegrepen is,” zegt hij. “We tonen met foto’s en illustraties wat zij herkennen uit hun eigen leven, waar zij ook mee in aanraking komen. We willen dan ook een soort soundtrack zijn bij hun leven. Voor elke activiteit moet er een liedje zijn, van familiefeestjes, zoals Sinterklaas, tot tanden poetsen.”

De Boekenbeurs 2019 wordt reeds de tiende keer dat de Kapitein zijn schip laat aanmeren in Antwerp Expo. Ook daar zetten ze de ervaring centraal. Kapitein Winokio: “We vinden het fijn om kinderen de kracht van muziek bij te brengen, maar hen de warmte van een boek leren kennen, is zeker zo belangrijk. Als ze die liefde kunnen meekrijgen vanuit verschillende hoeken – familie en muziek – dan is dat fantastisch.”

“Daarnaast is het ons niet alleen te doen om liedjes spelen en boeken signeren,” zegt de Kapitein. “Voor de eerste honderd bezoekers hebben we steeds een cadeautje voorzien: een zakje met boeken. Ze moeten er wel iets voor doen in ruil, namelijk een tekening maken. Het is zo mooi om te zien hoe zij zich dan volledig smijten. Sommigen zijn echt een halfuur bezig met nadenken over wat ze willen tekenen, de compositie, de kleuren… Je leert zo echt de wereld van het kind kennen.”

Een auteur die signeert op de Boekenbeurs kan soms al eens last krijgen van een pijnlijke (schrijf)hand. Voor een muzikant is het risico nog groter als hij naast signeren ook nog liedjes moet spelen. Of dat iets is waarde Kapitein mee zit? “Nee hoor, ik ben oprecht gelukkig als mijn hand een beetje pijn doet. Dat betekent dat ik vele kinderen gelukkig heb kunnen maken. Het blijft een groot geschenk om dat te kunnen doen. Wat ik wel voel, is hoe warm het kan worden op de beurs. Temeer omdat mijn pet ervoor zorgt dat mijn hoofd, het belangrijkste ventilatiemechanisme van de mens, alle warmte binnenhoudt. Ik signeer dan ook altijd met een extra handdoek in de buurt (lacht).”

Kapitein Winokio komt al jaren naar de Boekenbeurs om zijn werk te promoten, maar ook daarbuiten is hij fan van het concept. Kapitein Winokio: “Op gewone beursdagen zal ik maar zelden over de beurs lopen. Ik hou niet zo van druktes, maar ik hou er wél van om tussen de standen te lopen tijdens de vooropening. Alles is dan zo rustig, je ziet alle boeken mooi opgelijnd staan. Zalig. Alsof je wandelt in een geletterd bos.”

Op de Boekenbeurs ontmoet je verschillende disciplines. Auteurs komen er samen met dichters en muzikanten. Zijn er nog schrijvers die de Kapitein graag zou ontmoeten? “Haruki Murakami ontmoeten, zou een droom zijn. Hem gaan afhalen op de luchthaven, hem bij mij thuis te slapen leggen, soep voor hem maken… Hij kan gewoon zo mooi schrijven over schrijven!”