Boekenbeurs - Wereldhaven voor boeken

Graphic novels op de Boekenbeurs

Met De walvis (Uitgeverij Oogachtend) creëerden scenarist Frederik Hautain en illustrator Hanne Dewachter een magisch verhaal over de ontmoeting tussen Egbert Monk en een vliegende walvis. We hadden een kort gesprek met Hanne en Frederik om te horen wat ze ervan vinden om met een eigen creatie op de Boekenbeurs te staan.

Frederik was 15 jaar lang hoofdredacteur van de comics news site Broken Frontier, en heeft voor de verschijning van De walvis ook een kortverhalenbundel geschreven, Broken Frontier Anthology. Hanne startte haar carrière met een diploma in Animatiefilm aan het KASK, en is mede bekend van haar autobiografische blog Dorktoes (dat nu ook in stripvorm te verkrijgen is). Het resultaat van hun samenwerking is De walvis, een “magisch verhaal over durven geloven in het onverklaarbare en in dingen die ons verstand te boven gaan.”

Voor zowel Hanne als Frederik is het de derde keer dat ze de Boekenbeurs bezoeken, maar de eerste keer dat ze zelf kunnen signeren. Hanne: “Het is zeer plezant om eens aan deze kant van de signeertafel te zitten. Je krijgt gratis drankjes, en het is veel rustiger dan wanneer je tussen al dat volk moet lopen.”

Hanne studeerde animatie, maar werkt nu regelmatig als cartoonist en illustrator. Wat is het verschil? “Comics zijn eerder solitair,” vertelt Hanne. “Je kan daar wel met twee of met drie aan werken, maar evengoed is het iets dat je alleen doet. Animatie is dan weer meer collaboratief, er zijn veel mensen die aan één animatiefilm werken. Beiden hebben voor- en nadelen, zo heb je meer sociaal contact bij animatie, maar kan je veel beter je eigen ding doen bij comics.”

Is de samenwerking met Frederik dan goed verlopen? Hanne: “Zeer goed, al was De walvis echt wel het kindje van Frederik. Daarom was het belangrijk om zijn idee zo goed mogelijk uit te werken.”

Frederik: “We zijn blij met het resultaat, maar hebben wel andere plannen voor de toekomst. We zijn nu samen bezig aan een nieuw werk, en dit keer ga ik een verhaal schrijven dat meer aansluit bij Hanne’s stijl en personages in plaats van andersom.”

Het is dus niet de laatste keer dat we jullie op de Boekenbeurs zullen zien? Frederik: “Zeker niet!” We kijken alvast uit naar hun nieuwe werk.

We vroegen Hanne en Frederik ook of ze zelf veel graphic novels lezen. Hanne: “Te veel om op te noemen!” Maar ze hebben zich toch aan enkele suggesties gewaagd.

Frederik stelt Taxi! (Scratchbooks) van Aimée de Jongh voor, een graphic novel waarin de auteur terugblikt op vier uitzonderlijke taxiritten in haar leven, in vier verschillende steden. Een andere suggestie is Het Reigersnest (Uitgeverij Oogachtend) van Michaël Olbrechts, een strip over burn out en pesten op het werk, en jezelf heruitvinden.

Hanne suggereert de laatste nieuwe uitgave van Attack On Titan (Kodansha America), en Aldo (Blloan) van Yannick Pelegrin. Attack On Titan is een Japanse reeks over het gevecht tussen mens en titaan. Aldo vertelt het verhaal van een eenzaat die zichzelf onsterfelijk waant, tot hij iemand op TV ziet die al lang dood had moeten zijn.

Meer strips en graphic novels kan je vinden bij de stand van Pinceel Stripverspreiding (Hal 1, stand 111 & 113).