Boekenbeurs - Wereldhaven voor boeken

Fabio Bono: “Misschien verschijnt De Rode Ridder ooit wel in Italië”

In 2016 werd de stripreeks De Rode Ridder nieuw leven ingeblazen. De Vlaming Marc Legendre nam de scenario’s voor zijn rekening, maar voor de tekeningen werd een buitenlandse illustrator aangesproken. De Italiaan Fabio Bono tekent ondertussen al 3 jaar de avonturen van ridder Johan, Merlijn en Allis.

Fabio komt dit jaar voor de derde keer naar de beurs en vindt het elk keer weer een aangename belevenis: “Ik herinner me nog de eerste keer dat ik op de beurs kwam. Ik was verwonderd door de excellente organisatie van de beurs, de netheid, de mooie standen, het aanbod van verschillende genres en de bezoekers van alle leeftijden. Ik kende de beurs niet en was eigenlijk verbaasd dat ik hier in het buitenland nog nooit had over gehoord.”

Ook over zijn uitgever, Standaard Uitgeverij, heeft hij niets dan lof: “Ik vind hun stand echt prachtig. De medewerkers zijn enorm vriendelijk en hulpvaardig en ik kan met de uitgever altijd in vertrouwen over belangrijke zaken praten. Het is zeer moeilijk om iets op te noemen over de Boekenbeurs waaraan ik me gestoord heb… De beurs wordt op een geweldige manier georganiseerd.”

Op zijn eerste Boekenbeurs ontmoette Fabio ook Marc Legendre, met wie hij de toekomst voor De Rode Ridder zou verzorgen: “Er was onmiddellijk een connectie tussen Marc en mij. Na een paar minuten zaten we al op dezelfde lijn.” Marc zal er dit jaar niet bij zijn, maar Fabio hoopt wel in contact te komen met andere auteurs en tekenaars die Frans en Italiaans spreken.

Bono heeft nog enkele suggesties voor de toekomst van de beurs. Volgens hem zouden internationaal bekende illustrators, zoals Enrico Marini (Batman: The Dark Prince Charming, Dargaud Benelux via Ballon Media), het bezoekersaantal kunnen doen stijgen en de beurs in het buitenland bekender maken. Hij zou ook elk jaar een stand voorzien waarbij auteurs van een bepaald land in de kijker wordt gezet.

Hoewel hij uit Italië komt, heeft hij vooral succes in België en Frankrijk. Hij vindt het ook een grappig voorval dat net hij als Italiaan zo’n bekende Vlaamse reeks tekent: “Het is net alsof een Japanse manga-artiest voor een Italiaanse strip tekent.” Bono wist ook niet helemaal hoe groot de reeks was: “Met de lancering van album 250 realiseerde ik me plots hoe bekend de reeks was door de enthousiaste respons van de fans. Mijn Belgische fans zijn ook erg aardig. Met sommigen heb ik een hechte vriendschap opgebouwd.”

Toch hoopt hij dat de reeks ook in Italië gepubliceerd zal worden: “Het is geen simpele droom, maar zeker geen onmogelijke. Ze zijn in Italië momenteel een oude Franse reeks van mij aan het publiceren. Misschien dat binnen een paar jaar De Rode Ridder ook ‘Cavaliere Rosso’ zal heten…”

Wat waren Fabio’s favoriete albums om te illustreren?

Dat waren De Hellemond  en Het eindeloze eiland (album 252 en 253), twee albums op een eng tropisch eiland en De laatste waarschuwing (album 262), het album waarin Fabio voor de eerste keer de populaire personages Galaxa en Demoniah mocht tekenen.

Fabio Bono signeert op vrijdag 1 november (15u-17u op stand 402 bij Standaard Uitgeverij), zaterdag 2 november (14u-17u op stand 302 bij Stripwinkel Alex) en zondag 3 november (11u-13u bij Standaard Uitgeverij en 14u-17u bij Stripwinkel Alex).