Boekenbeurs - Wereldhaven voor boeken

Debutant in de kijker: Uwe Porters

Dit jaar zetten we met de Boekenbeurs een aantal debutantschrijvers in de kijker. Uwe Porters presenteert haar boek Verlos Ons.

Wat was je grootste verwondering bij de realisatie van jouw eerste boek? Is er iets waardoor je verrast was?

Ik werd vaak overvallen door de eenzaamheid ervan. Een schrijfproces is iets dat je vooral alleen en intiem in jezelf doorloopt. Zo nu en dan kan je een stuk laten lezen voor feedback, maar het grootste deel ervan doe je alleen en vaak in twijfel.

Wie zijn jouw helden? Wie heeft jouw boeken/stijl geïnspireerd?

Dat zijn twee heel verschillende vragen. Mijn helden, voor wie ik naar de boekenbeurs kwam, zijn zeker Dirk Bracke en Toon Tellegen. Ik las elke Dirk Bracke zeker een keer of 4 en Toon Tellegen zijn verhalen, maar ook gedichten konden me al van jongsaf bekoren.
Het beste boek dat ik ooit las was De passievrucht van Karel Glastra Van Loon, roep ik al een jaar of 10. Misschien tijd om dat eens te herbekijken.
Ik liet mezelf vooral inspireren door mijn collega Hanne Luyten en Frauke Heyde. 2 vrouwen die zich lieten leiden door passie en liefde. Zij lieten me lezen en voelen dat als de passie de eerste stem heeft, de rest vanzelf komt.

Hoe voelt het om de stap te zetten van Boekenbeursbezoeker naar auteur? Kijk je anders aan tegen de beurs?

Dat is op z’n minst gezegd waanzinnig. Nog geen enkel jaar liet ik de Boekenbeurs passeren. En hem nu te mogen bewandelen als auteur is ongelooflijk. Letterlijk. Ik kan het nog steeds niet geloven.

Welke auteurs wil je zelf ontmoeten op de Boekenbeurs dit jaar?

Rika Ponnet, Frauke Heyde en Zita Theunynck staan hoog op mijn lijstje. En Hanne Luyten natuurlijk.

Welke leestips van dit jaar kan je de mensen aanraden?

#Nietaankindengezinverklappen van Hanne Luyten – voor een dosis humor, zelfrelativering, herkennen en moederliefde, effenaf.

Een plek waar eenzaamheid niet bestaat van Frauke Heyde – haar eerste roman na haar gedichtenbundel “liefde na liefde” die ook meer dan de moeite waard is.

Benieuwd naar andere debutanten?

Meer info vind je hier.