Boekenbeurs - Wereldhaven voor boeken

Debutant in de kijker: Robin Aerts

Dit jaar zetten we met de Boekenbeurs een aantal debutantschrijvers in de kijker. Zo is er ook Duivelsversjes van auteur Robin Aerts en illustrator Xavier Mariën.

Wat was je grootste verwondering bij de realisatie van jouw eerste boek? Is er iets waardoor je verrast was?

Dat we zo snel een uitgeverij hadden gevonden in de Eenhoorn was een complete verrassing, Xavier en ik zijn zonder verwachtingen aan dit boek begonnen maar we kwamen voordat we het goed en wel doorhadden in een stroomversnelling terecht.

Wie zijn jouw helden? Wie heeft jouw boeken/stijl geïnspireerd?

Zelf ben ik een grote fan van de gothische literatuur, boeken mogen voor mij dan ook wel een duister kantje hebben. Zie ook het werk van de Gebroeders Grimm. Mijn eigen moeder las mij als kind Edgar Allen Poe voor, dus dat zal wel geholpen hebben. Bij schrijvers als Roald Dahl of filmmaker/schrijver Tim Burton vind je dat duistere ook altijd terug.

Hoe voelt het om de stap te zetten van Boekenbeursbezoeker naar auteur? Kijk je anders aan tegen de beurs?

Het is sowieso een eer om op de Boekenbeurs te mogen komen als auteur, maar ik weet niet of ik er anders tegen aankijk. Zelf ben ik al lang niet meer geweest omdat ik niet mij niet geweldig voel in drukke ruimtes.

Welke auteurs wil je zelf ontmoeten op de Boekenbeurs dit jaar?

Ik hou van het werk van Tom Lanoye en heb tonnen respect voor auteurs als Marc De Bel, maar ik weet niet of ik die mensen ook effectief wil ontmoeten… 'never meet your heroes' en zo :)

Welke leestips van dit jaar kan je de mensen aanraden?

Ik heb zelf genoten van Heroes van Stephen Fry, dat net als de voorganger Mythos de Oude Grieken in een heerlijk humoristisch en hedendaags jasje steekt. Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer boeit me ook wel, ik heb het nog niet gelezen, maar zijn boek Genua vond ik heel mooi.  En blijkbaar is er ook een nieuwe vertaling van Misdaad en Straf. Ik weet niet of deze nieuwe vertaling goed is, maar het is sowieso een boek dat je toch minstens eenmaal in je leven gelezen moet hebben.

Je kan het boek van Robin en Xavier terugvinden bij uitgeverij De Eenhoorn (stand 203 & 205, Hal 2).

Benieuwd naar andere debutanten?

Meer info vind je hier.