Boekenbeurs - Wereldhaven voor boeken

Debutant in de kijker: Nina Verheij

Dit jaar zetten we met de Boekenbeurs een aantal debutantschrijvers in de kijker. Eén van hen is Nina Verheij. Fatale keuzes is haar debuutroman.

Wat was je grootste verwondering bij de realisatie van jouw eerste boek? Is er iets waardoor je verrast was?

Het is tot nu toe een hele toffe ervaring om in de boekenwereld terecht te komen. Mijn boek voor het eerst vasthouden, de boekpresentatie op het politiebureau in Leiden, mijn eerste signeersessie in een boekhandel, interessante gesprekjes voeren met boekenliefhebbers. Allerlei dingen waarbij ik uit mijn comfortzone moest stappen maar die verrassend leuk waren.

Wie zijn jouw helden? Wie heeft jouw boeken/stijl geïnspireerd?

Het is totaal niet origineel, dat weet ik, maar J.K. Rowling / Robert Galbraith geeft me gewoon zoveel leesplezier. De Harry Potter- en Cormoran Strike-boeken kunnen wat mij betreft niet dik genoeg zijn.
Er zijn ook veel Nederlandse auteurs die ik bewonder. De boeken van Renate Dorrestein, Simone van der Vlugt en Carry Slee vind ik bijvoorbeeld heerlijk.

Hoe voelt het om de stap te zetten van Boekenbeursbezoeker naar auteur? Kijk je anders aan tegen de beurs?

Mijn debuut Fatale keuzes is pas net verschenen, dus het moet allemaal nog een beetje bezinken. Wie had er ooit gedacht dat ik op een dag op de Boekenbeurs zou mogen signeren? Dat was niet eens in me opgekomen als optie. Prachtig om allemaal mee te mogen maken.

Welke auteurs wil je zelf ontmoeten op de Boekenbeurs dit jaar?

Oeh, lastig. Ik ben bang dat ik allerlei fantastische namen over het hoofd heb gezien toen ik rondsnuffelde op de website, maar ik zag al Toon Tellegen en Joke van Leeuwen staan. Auteur Chinouk Thijssen volgde ik al een tijdje online voordat ze de redacteur van mijn boek werd, maar ik heb haar nog niet in het echt ontmoet, dus dat zou sowieso leuk zijn.

Welke leestips van dit jaar kan je de mensen aanraden?

De meeste boeken die ik tot nu toe dit jaar heb gelezen, zijn al wat ouder. Dagelijks werk (2018) van Renate Dorrestein vond ik een interessant kijkje achter de schermen geven en het is zo lekker geschreven. Zonde dat ze er niet meer is.

De keuze. Leven in vrijheid (2017) van de negentigjarige Dr. Edith Eva Eger is een indrukwekkend boek over haar eigen ervaringen. Op haar zestiende werd ze naar Auschwitz gedeporteerd, wat ze maar net overleefde. Zeer inspirerend hoe ze ondanks alles in het leven staat.

Nina signeert op zondag 10 november van 16u tot 17u aan de stand van Lannoo Uitgeverij (stand 315-317, Hal 3).

Benieuwd naar andere debutanten?

Meer info vind je hier.