Boekenbeurs - Wereldhaven voor boeken

Debutant in de kijker: Mieke Goethals

Dit jaar zetten we met de Boekenbeurs een aantal debutantschrijvers in de kijker. Mieke Goethals brengt haar boek De kerstman op cadeautjestocht mee, om al meteen in de kerstsfeer te komen.

Wat was je grootste verwondering bij de realisatie van jouw eerste boek? Is er iets waardoor je verrast was?

Het is verbazend hoe het verhaal een eigen leven gaat leiden. Het voelt alsof niet ik het verhaal kies, maar het verhaal mij heeft gekozen om figuren en dingen tot leven te brengen. Het boek is zoveel gelaagder geworden dan oorspronkelijk gedacht. De ideeën hutsten uit mijn lijf, er was geen stoppen aan. ;-)

Ik ben heel erg geschrokken van de betrokkenheid van mijn omgeving. Veel volwassenen kochten mijn boek voor zichzelf, niet om aan een kind te geven. Dat volwassenen zoveel interesse zouden hebben in een kinderboek, dat had ik nooit verwacht.

Wie zijn jouw helden? Wie heeft jouw boeken/stijl geïnspireerd?

Mijn 2 grote idolen uit het verleden zijn Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp. Pluk van de Petteflet en Otje waren mijn favoriete boeken als kind. Die boeken liggen altijd binnen handbereik. Nu nog kan ik er met veel goesting in lezen.

Mijn idolen van nu zijn illustratoren: Isabelle Arsenault, Klaas Verplancke en Tom Schamp.

Hoe voelt het om de stap te zetten van Boekenbeursbezoeker naar auteur? Kijk je anders aan tegen de beurs?

Absoluut! Het is bijzonder spannend om ditmaal een "klein" onderdeel te zijn van de boekenbeurs. Het is een droom die in vervulling gaat. Ik plande de laatste jaren geen vakanties meer tijdens de herfstvakantie want misschien zou ik een uitgever vinden ditmaal en wie weet zou ik daar nu ook zitten om te signeren. Mijn familie vond mijn ambitie bijzonder grappig. En voilà, nu krijg ik toch gelijk! ;-)

Welke auteurs wil je zelf ontmoeten op de Boekenbeurs dit jaar?

Isabelle Arsenault (die zal wel niet aanwezig zijn, vermoed ik), Klaas Verplancke en Tom Schamp.

Welke leestips van dit jaar kan je de mensen aanraden?

Jane, de vos & ik - Fanny Britt (auteur) en Isabelle Arsenault (illustrator), originele uitgave in 2012 en vertaald in 2019 in NL door Querido

Over de berg - Maya Onodera, uitgegeven door Clavis

Oef, wat een geluk! - Ghislaine Roman (auteur) en Tom Schamp (illustrator), uitgegeven door Lannoo

De vrouw van de schilder - Peter De Voecht (auteur) en Trui Chielens (illustrator), uitgegeven door De Eenhoorn

Mieke signeert op 10 november van 15u tot 15u30 en van 15u30 tot 17u bij Clavis Uitgeverij (stand 204, 207 & 225, Hal 2).

Benieuwd naar andere debutanten?

Meer info vind je hier.