Boekenbeurs - Wereldhaven voor boeken

Debutant in de kijker: Maartje van der Laak

Dit jaar zetten we met de Boekenbeurs een aantal debutantschrijvers in de kijker. Maartje van der Laak wil graag haar verhaal kwijt.

Wat was je grootste verwondering bij de realisatie van jouw eerste boek? Is er iets waardoor je verrast was?

Het verbaasde me hoeveel mensen me zeiden dat ze ook ooit gedroomd hadden over reizen in schilderijen. Mijn boek is gebaseerd op verhalen die ik als museumgids hoorde van de vele jonge bezoekers die naar kunst van de Vlaamse Meesters kwamen kijken. Kinderen kijken helemaal anders tegen die schilderijen aan. Ze zijn zo onbevangen en voor je het weet ben je met hen aan het fantaseren over hoe het zou zijn om écht in de wereld van Bruegel of Van Eyck te zitten.

Wie zijn jouw helden? Wie heeft jouw boeken/stijl geïnspireerd?

Goh, ik ben een echte boekenwurm, altijd al geweest en dus weet ik niet meer exact waar ik wat gehaald heb, maar ik hoop dat er een glimp van de klassiekers in weerspiegeld wordt. Ik streef naar het grappige van Roald Dahl, het spannende van Jan Terlouw of Thea Beckmann en de empathie van Bart Moeyaert.

Hoe voelt het om de stap te zetten van Boekenbeursbezoeker naar auteur? Kijk je anders aan tegen de beurs?

Het is één groot boekenfeest en dat is het walhalla voor elke boekenwurm. Het is fantastisch om zelf uit de coulissen te komen, maar ik bezoek de beurs ook even graag als lezer.

Welke auteurs wil je zelf ontmoeten op de Boekenbeurs dit jaar?

Met stip op één: Bart Moeyaert! Hij laat zien dat literatuur voor kinderen en jongeren evengoed wereldliteratuur is. Terecht dat hij de ALMA won, het zou ook de echte Nobelprijs voor literatuur mogen zijn.
Daarnaast kijk ik er naar uit om Toon Tellegen te ontmoeten. Zijn bizarre situaties met dieren in de hoofdrol zijn zowel herkenbaar als diepzinnig én grappig. Heerlijk!

Welke leestips van dit jaar kan je de mensen aanraden?

De Vrouw van de Schilder van Peter De Voecht. Dat is een warm verhaal over liefde en dementie. De vrouw gaat op zoek naar de kunstzinnige man waar ze al heel haar leven van houdt, zonder te weten of hij nog wel terug te halen valt. Het is een adembenemend boek om te koesteren. Dementie is een groot maatschappelijk probleem, hoog tijd dat er daar meer boeken over komen. En kunst blijkt uitermate geschikt te zijn om met die mensen over gevoelens te praten. In mijn boek laat ik dat daarom ook aan bod komen via de opa van de hoofdpersonages.
Verder vind ik De Lantaarnaansteker van Aline Sax een echte aanrader! Opnieuw een hartverwarmend verhaal over hoe mensen elkaar vinden en prachtig verbeeld door Ann De Bode.

Je kan haar boek Het Geheim van de Vlaamse Meesters terugvinden bij de stand van Uitgeverij De Eenhoorn (stand 203, Hal 2).

Benieuwd naar andere debutanten?

Meer info vind je hier.