Boekenbeurs - Wereldhaven voor boeken

Debutant in de kijker: Luna van Roosen

Dit jaar zetten we met de Boekenbeurs een aantal debutantschrijvers in de kijker. Luna van Roosen brengt haar boek Day Dreamer mee, evenals een verhaal in de kortverhalenbundel Thuisloos.

Wat was je grootste verwondering bij de realisatie van jouw eerste boek? Is er iets waardoor je verrast was?

Wat is er niét imposant aan? Je hebt jaren een verhaal gewerkt en gedroomd over hoe het zou zijn om het eindelijk als volwaardig boek in handen te hebben – hoe het zou zijn je dróóm in handen te hebben. En dan is het daar plots. Niet langer een digitaal bestand maar een boek, gemaakt van zacht papier en geurige inkt. Iets wat je kan strelen en openklappen, steeds opnieuw, terwijl je de pagina’s met jouw woorden tussen je vingers voelt fladderen als een teer vlindertje.

Wie zijn jouw helden? Wie heeft jouw boeken/stijl geïnspireerd?

Hoewel ik niet echt schrijversidolen heb ‘naar wie’ ik wil schrijven, geloof ik wel stellig dat elk boek dat mijn handen is gepasseerd een deeltje van en mezelf en dus ook mijn schrijven heeft gevormd.
Sandra J. Paul/Joanne Carlton is om meerdere redenen mijn held. Als auteur durft ze af te wijken van de platgewandelde wegen, als uitgeefster liet ze mijn grote droom uitkomen en als mens… Wel… Ga eens bij haar een kijkje nemen, zou ik zeggen.

Hoe voelt het om de stap te zetten van Boekenbeursbezoeker naar auteur? Kijk je anders aan tegen de beurs?

Pijnlijke bekentenis: dit is de eerste keer dat ik er heen zal gaan.
* Houdt eigen hand tegen die naar de backspace-toets grijpt. *
Omdat het er zo druk kan zijn, was dit voor mij persoonlijk niet meteen een mogelijkheid. Dat maakt het des te leuker omdat ik de boekenbeurs nu eindelijk zal gaan verkennen, als auteur weliswaar. Als ik op mijn gemak aan een tafel kan zitten, omringd door mijn boeken en bevriende collega’s zal het vast wel lukken… Sterker nog: ik weet nu al dat ik er ten volste van zal genieten!

Welke auteurs wil je zelf ontmoeten op de Boekenbeurs dit jaar?

Zoveel mogelijk! En dat geldt ook voor lezers.

Welke leestips van dit jaar kan je de mensen aanraden?

Goh… de HamleyBooks boeken, sowieso! Wie er een heeft gelezen weet waarom. Boeken die prachtige verhalen in hun binnenste dragen, met liefde en oog voor detail opgemaakt door en voor mensen met een (groot) hart voor boeken.

Je kan het boek van Luna terugvinden bij Lannoo Uitgeverij (stand 315-317, Hal 3).

Benieuwd naar andere debutanten?

Meer info vind je hier.