Boekenbeurs - Wereldhaven voor boeken

Debutant in de kijker: Frederik Hautain

Dit jaar zetten we met de Boekenbeurs een aantal debutantschrijvers in de kijker. Eén van hen is Frederik Hautain, met zijn boek De Walvis, geïllustreerd door Hanne Dewachter.

Wat was je grootste verwondering bij de realisatie van jouw eerste boek? Is er iets waardoor je verrast was?

Het is moeilijk om er één te kiezen, dus wil ik er kort een paar aanhalen. Een, ik was verwonderd hoe snel Oogachtend de pitch voor De Walvis accepteerde, waardoor ikzelf extra veel zin kreeg om erin te vliegen. Twee, de snelheid waarmee het tweede deel van het verhaal zich schreef. De eerste 30 pagina’s scenario hadden wat voeten in de aarde, maar de volgende 50 heb ik op een tweetal weken geschreven. Drie, en dat is misschien wel het belangrijkste: de goede klik met Hanne Dewachter. Toen ik haar ontmoette en haar eerste kribbels zag, voelde ik meteen ‘Hier zit muziek in.’

Wie zijn jouw helden? Wie heeft jouw boeken/stijl geïnspireerd?

Op stripgebied zijn er dat te veel om op te noemen. Ik zou spontaan eerst tekenaars noemen, omdat ik stiekem goed wil kunnen tekenen, maar dat zit er niet in vrees ik. Qua scenaristen ben ik vooral fan van Engelstalige schrijvers als Warren Ellis, Brian K. Vaughan en Ed Brubaker. Op literair vlak zijn dat voor mij Michael Chabon en Arnon Grunberg. Paul Baeten Gronda vind ik ook nog altijd vrij onder de radar voor hoe goed hij schrijft. En Neil Gaiman is zeker ook een inspiratie, niet zozeer omdat ik alles van hem gelezen heb, want dat heb ik lang niet, maar wel omdat hij een sterk oeuvre heeft weten uit te bouwen zowel als romancier als scenarist.

Hoe voelt het om de stap te zetten van Boekenbeursbezoeker naar auteur? Kijk je anders aan tegen de beurs?

Het is ontzettend leuk om het van de andere kant mee te maken. Toen De Walvis in februari gelanceerd werd en ik hoorde dat we op de Boekenbeurs gingen signeren, werd dat voor mij meteen een datum om naar uit te kijken. Ook omdat je met een breder publiek in contact komt: mensen die niet vaak strips lezen, pikken misschien en passant iets mee.

Welke auteurs wil je zelf ontmoeten op de Boekenbeurs dit jaar?

Ik hoop zeker een babbeltje te kunnen slaan met Marc Legendre en Lectrr. Ze hebben me allebei een duwtje in de rug gegeven met hun lovende woorden over De Walvis en daar wil ik hen in levende lijve ‘dankuwel’ voor kunnen zeggen.

Welke leestips van dit jaar kan je de mensen aanraden?

Doordat ik mijn vrije tijd vooral met schrijven vul, vrees ik dat er niet zo heel erg veel tijd overschiet om horden boeken te lezen. Ik heb onlangs pas Moedervlekken van Grunberg uitgelezen en zijn Goede Mannen ligt nog te wachten op m’n steeds groter wordend stapeltje ongelezen. Nu duik ik in Three Women van Lisa Taddeo.

Op het vlak van graphic novels heb ik recent genoten van Taxi (Aimee De Jongh), Het Reigersnest (Michael Olbrechts) en Extases (JeanLouis Tripp).

Frederik signeert op de stand van Pinceel Stripverspreiding (Hal 1, stand 111 & 113) op zondag 10 november van 14u tot 16u.

Benieuwd naar andere debutanten?

Meer info vind je hier.