Boekenbeurs - Wereldhaven voor boeken

Debutant in de kijker: Esther Boek

Dit jaar zetten we met de Boekenbeurs een aantal debutantschrijvers in de kijker. Met Geen kind meer maakte zij haar debuut.

Wat was je grootste verwondering bij de realisatie van jouw eerste boek? Is er iets waardoor je verrast was?

Het was vooral de nieuwe wereld die openging. Mensen die echt fan van je werden, media die contact met je opnamen en van alles van je wilde weten maar ook mensen die iets van jou vinden, op basis van wat je schrijft. Ik weet dat ik over controversiële onderwerpen schrijf, taboes die ik bespreekbaar maak. Het overgrote deel van mijn lezers waarderen dat. Maar er is ook een kleine groep die best heftige dingen meent te kunnen schrijven. Ongefundeerd. Nu heb ik een dikke huid, dat helpt, maar toch heb ik er met negatieve verwondering naar gekeken. Overigens hebben alle positieve ervaringen die deze nieuwe wereld me te bieden heeft, ruimschoots te overhand. En misschien gaan ze juist wel meer glanzen door die paar zwarte kantjes.

Wie zijn jouw helden? Wie heeft jouw boeken/stijl geïnspireerd?

Ik denk dat ik te nuchter ben voor helden. Wel zijn er auteurs die ik bewonder. Harlan Coben bijvoorbeeld om zijn humor. En Carla de Jong om haar prachtige show don’t tell.

Hoe voelt het om de stap te zetten van Boekenbeursbezoeker naar auteur? Kijk je anders aan tegen de beurs?

Het zal vast stom klinken maar het is nu meer mijn Boekenbeurs. Niet in de arrogante vorm maar ik ben nu een onderdeel van de beurs. Dat geeft het een extra, beetje feestelijkere, dimensie.

Welke auteurs wil je zelf ontmoeten op de Boekenbeurs dit jaar?

 Ik zie eerlijk gezegd meer uit naar ontmoetingen met lezers dan met auteurs. Dit hoop ik te doen tijdens de leesclub, met taart, die ik op 10 november heb. Maar de auteurs die ik graag ontmoet zijn dan vooral de auteurs die ik persoonlijk ken maar weinig zie. Linda Jansma, Daan Remmert de Vries, Carla de Jong, Marijke Verhoeven, Marelle Boersma, John Winkel en natuurlijk de auteurs van Hamley Books en de auteurs die ik vergeten ben. Voor hen: sorry alvast.

Welke leestips van dit jaar kan je de mensen aanraden?

Lekker arrogant: Maar op 15 november komt mijn nieuwste roman uit: Het Leven Dat Ik Kende. Een zeer aangrijpende roman, afgaande op het oordeel van de paar mensen die het al gelezen hebben, en gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Het boek dat me erg heeft verrast, was De Laatste Adem van Robert Bryndza. Waar ik van hou is een beeldende manier van schrijven en daar voldoet deze thriller prima aan.

 

Esther signeert op de stand van Lannoo Uitgeverij (Hal 3, stand 315-316-317) op zondag 10 november van 16u tot 17u.

Benieuwd naar andere debutanten?

Meer info vind je hier