Boekenbeurs - Wereldhaven voor boeken

Debutant in de kijker: Elisabeth Vincke

(c) Uschi Claes

Dit jaar zetten we met de Boekenbeurs een aantal debutantschrijvers in de kijker. Eén van hen is Elisbaeth Vincke. Een man op maat is haar debuutroman.

Wat was je grootste verwondering bij de realisatie van jouw eerste boek? Is er iets waardoor je verrast was?

Ik had meteen het gevoel dat dit verhaal vanuit het standpunt van een man moest worden verteld. Het leek me een uitdaging om mij in te leven in de gedachte- en gevoelswereld van Simon, mijn hoofdpersonage. Dat was ook zo, maar wat me het meest verraste, was dat het lang duurde voor ik hem echt kende. Tijdens het schrijven van – ik weet het nog precies – hoofdstuk 6, voelde ik een klik. Vanaf dan liet Simon me niet meer los. Ik ging met hem slapen, ik stond met hem op. Nu ik net aan mijn tweede boek ben begonnen, voel ik dat Simon stilaan naar de achtergrond verdwijnt. Ik mis hem.

Wie zijn jouw helden? Wie heeft jouw boeken/stijl geïnspireerd?

Auteurs die erin slagen om diep in de gevoelswereld van hun personages door te dringen en die op het eerste gezicht banale gebeurtenissen treffend weten te beschrijven. Ikzelf word geïnspireerd door het leven van mensen rondom mij en haal mijn ideeën uit wat ik elke dag meemaak, zie en hoor.

Hoe voelt het om de stap te zetten van Boekenbeursbezoeker naar auteur? Kijk je anders aan tegen de beurs?

Vroeger ging ik elk jaar met mijn ouders naar de Boekenbeurs en ik hield ervan om de auteurs te zien die voor mij een nieuwe wereld hadden gecreëerd. Als student kreeg ik de kans om te werken op de Boekenbeurs. Ik vond het heerlijk om een week tussen boeken en lezers door te brengen. Nu kan ik alleen maar hopen dat het mij lukt om met mijn debuutroman mensen te raken. Ik ervaar uiteraard ook een beetje stress, want ik vind het best spannend en ik hoop dat ik niet heel mijn signeersessie alleen ga zitten.

Welke auteurs wil je zelf ontmoeten op de Boekenbeurs dit jaar?

Met mijn voorliefde voor negentiende en begin twintigste-eeuwse literatuur is de kans onbestaande dat ik mijn favoriete auteurs in levenden lijve zal ontmoeten. Wat betreft hedendaagse auteurs zou ik zeker in de rij gaan staan voor Stefan Hertmans, Dimitri Verhulst, Arnon Grunberg, Arthur Japin, Griet Op de Beeck, maar ik weet niet of die allemaal komen.

Welke leestips van dit jaar kan je de mensen aanraden?

Dit is de moeilijkste vraag aangezien ik dit jaar mijn eigen boek heb gelezen en nog maar eens herlezen. Er ligt wel een stapeltje romans klaar waar ik graag aan wil beginnen, zoals Grand hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer, The Confession van Jessie Burton, Liefde, als dat het is van Marijke Schermer en Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili.

 

Elisabeth signeert op de stand van Veen Bosch & Keuning Uitgevers België (Hal 4, stand 401) op vrijdag 1 november van 13u tot 14u.

Benieuwd naar andere debutanten?

Meer info vind je hier