Boekenbeurs - Wereldhaven voor boeken

Debutant in de kijker: Bes Ceyssens

Dit jaar zetten we met de Boekenbeurs een aantal debutantschrijvers in de kijker. Ook Bes Ceyssens in van de partij, samen met haar boek De laatste dans.

Wat was je grootste verwondering bij de realisatie van jouw eerste boek? Is er iets waardoor je verrast was?

Het feit dat een schrijver/schrijfster letterlijk alles in handen heeft. Ik kan van het ene op het andere moment beslissen om een personage mannelijk of vrouwelijk maken, of het hoofdpersonage omvormen tot de slechterik. Veel beslissingen, die soms op het laatste moment worden gemaakt, hebben meteen een enorm gevolg voor de rest van het boek. Als schrijfster ben je de creator van je eigen wereld, die je volledig kan vormen zoals jij dat wilt.

Wie zijn jouw helden? Wie heeft jouw boeken/stijl geïnspireerd?

John Green is mijn allergrootste held, aangezien hij me heeft aangezet tot schrijven. In een van zijn filmpjes merkt hij op: “Everyone can be a writer. You just need to write the book that you always wanted to read, but which hasn’t been written yet.”

Zo ben ik eraan begonnen: door het boek te schrijven dat ik altijd wilde lezen, maar dat nog niet bestond.

Hoe voelt het om de stap te zetten van Boekenbeursbezoeker naar auteur? Kijk je anders aan tegen de beurs?

Superleuk. De Boekenbeurs is het event van het jaar, waar je als boekenfanaat naar uitkijkt. Om er zelf als schrijver te staan, is als een droom die uitkomt.

Welke auteurs wil je zelf ontmoeten op de Boekenbeurs dit jaar?

Als het mogelijk is, zou ik Dirk Bracke graag willen ontmoeten. Als young adult verslond ik zijn boeken en ik zie hem als een enorme inspiratie.

Welke leestips van dit jaar kan je de mensen aanraden?

De laatste dans van Bes Ceyssens schijnt een goed boek te zijn ;) Voor de rest is de Truth or dance-trilogie van Chinouk Thijssen een absolute aanrader, net zoals Hashtag hiernamaals van Vanessa Gerrits.

Bes signeert op de stand van Clavis Uitgeverij (Hal 2, stand 204, 207 & 225) op zaterdag 9 november van 11u tot 13u, en op zondag 10 november van 15u tot 17u.

Benieuwd naar andere debutanten?

Meer info vind je hier.