Boekenbeurs - Wereldhaven voor boeken

Debutant in de kijker: Astrid Sercu

Dit jaar zetten we met de Boekenbeurs een aantal debutantschrijvers in de kijker. Astrid Sercu schreef Je zult van me houden: een spannend verhaal over een duister plan en vriendinnen die voor elkaar door het vuur gaan.

Wat was je grootste verwondering bij de realisatie van jouw eerste boek? Is er iets waardoor je verrast was?

Zodra Uitgeverij Clavis besloot mijn boek uit te geven, werd ik begeleid door een redacteur om mijn manuscript volledig op punt te zetten. De redacteur en ik hebben maandenlang heen en weer gemaild over de allerkleinste details (over het al dan niet weglaten van één woordje in een bepaalde zin, bijvoorbeeld). Samen hebben we heel nauwkeurig de puntjes op de i gezet. Als auteur kreeg ik telkens het laatste woord. Dat vond ik heel fijn.

Het hele redactieproces was volledig nieuw voor mij, maar ontzettend interessant en leerrijk. Had ik even geluk dat de redacteur een sympathieke kerel bleek te zijn.

Wie zijn jouw helden? Wie heeft jouw boeken/stijl geïnspireerd?

Zowel op vlak van literatuur als tv-series, hou ik van drama en spanning. Het hoeft voor mij niet al te rooskleurig te zijn; geef mij maar een verhaal dat me op het puntje van mijn stoel krijgt. Mijn heldinnen zijn de actrices uit de reeks Desperate Housewives en Caroline Kepnes, de schrijfster van mijn favoriete boek Jij. Dit verhaal verscheen onlangs op Netflix (ouY), maar het boek zelf is nog een pak beter. Het gaat over een jonge man die stapelverliefd wordt op een vrouw en er alles aan doet om steeds meer deel uit te maken van haar leven, tot het eng, en zelfs gevaarlijk wordt. Die alles verterende verliefdheid vind ik fascinerend, en is ook het centrale thema van mijn eerste boek geworden. (Ikzelf ben ook hopeloos romantisch, maar van mij hoef je geen schrik te hebben. Daar ben ik toch, eh, vrij zeker van.)

Hoe voelt het om de stap te zetten van Boekenbeursbezoeker naar auteur? Kijk je anders aan tegen de beurs?

Een jaar of zeven geleden ging ik voor het eerst naar de Boekenbeurs. Niet als bezoeker, maar als ‘Paula’ uit de Studio 100-reeks Galaxy Park. Ik mocht er samen met de andere acteurs boeken signeren die we eigenlijk niet zélf geschreven hadden. Er stond toen een enorme wachtrij bij ons tafeltje. Heel leuk. Deze keer verwacht ik iets minder interesse (ik ben nu eenmaal niet zo bekend) maar het is voor mij wel een pak spannender. Nu sta ik op de Boekenbeurs als mezelf, als Astrid, als auteur. Dat voelt toch net iets meer… naakt. Desalniettemin kijk ik er ongelooflijk hard naar uit, en ik ben, heel stiekem, ook een beetje trots.

Welke auteurs wil je zelf ontmoeten op de Boekenbeurs dit jaar?

Tony Ross is de illustrator van o.a. de reeks De Grootste Ettertjes Van De Wereld. Mijn zoontje is pas twee, maar ik popel om deze boeken voor te lezen zodra hij oud genoeg is. Ik geef Woordkunst in de Academie voor Podiumkunsten in Roeselare, en ook daar ga ik graag aan de slag met deze heerlijke verhaaltjes.

Een ontmoeting met M.J. Arlidge staat ook op mijn verlanglijstje. Deze auteur schrijft thrillers die lezen als een trein. En tja, da’s voor mij hét criterium voor een goed boek: niet kunnen stoppen met lezen.

Welke leestips van dit jaar kan je de mensen aanraden?

Dit jaar leef ik vooral in de betoverende jeugdboekenwereld (en eerlijk is eerlijk, het is hier heerlijk vertoeven). De absolute toppers van dit jaar zijn het derde boek van De Grootste Ettertjes Van De Wereld van David Walliams, en Dance or Die, het nieuwste deel van de Truth or Dance-trilogie (voor young adults), geschreven door Chinouk Thijssen.

Ten slotte mag je ook Je zult van me houden van Astrid Sercu zeker en vast niet missen… Je zult van me houden. Beloofd!

 

Astrid signeert op de stand van Clavis Uitgeverij (Hal 2, stand 204-207-225) op donderdag 31 oktober van 11u tot 13u, zaterdag 2 november van 14u tot 16u en maandag 11 november van 14u tot 16u.

Benieuwd naar andere debutanten?

Meer info vind je hier