Boekenbeurs - Wereldhaven voor boeken

De Boekenbeurs gaat op locatie naar Part of Antwerp

Dit jaar treedt de Boekenbeurs voor het eerst buiten haar eigen comfortzone en trekken we de wijde wereld in. Maar wat heeft slam poetry daarmee te maken en… wat is het?

Ahoi maatjes! De Boekenbeurs kiest resoluut het ruime sop en vaart uit richting het Antwerpse ‘Eilandje’. Waarom we dat doen? Simpel: we willen het grootste boekenevenement van de Lage Landen nog dichter bij haar bezoekers brengen. Een bezoek aan het nabijgelegen stadsfestival Part of Antwerp is daarvoor de ideale gelegenheid!

Naar aanloop van de Boekenbeurs 2019 brengen we de beurs voor het eerst naar de mensen toe. Part of Antwerp is hiervoor het ideale toneel: als brug tussen de historische stad en de wereldhaven van Antwerpen vormt het Eilandje het toneel voor een stadsfestival dat, net als de Boekenbeurs, een brede waaier aan activiteiten en interesses aanbiedt. Van culinaire ontdekkingen tot poëtische sensaties.

I’m on a boat

Het thema van de Boekenbeurs is dit jaar ‘Wereldhaven voor boeken’. Dat de Port of Antwerp hiervoor een belangrijke partner is, heet dan ook geen verrassing. De maritieme en de boekensector hebben echter meer gemeen dan je zou denken. Beiden laten ze ons bijvoorbeeld wegdromen van verre bestemmingen, onbekende culturen en openbarende verhalen.

Om beide werelden nog dichter bij elkaar te brengen, vindt komende vrijdag (13 oktober) een heuse Poetry Slam plaats op het gekende Kerkschip. Vijf van de beste Vlaamse ‘poetry slammers’ geven er het beste van zichzelf als voorbereiding op het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam.

Deze vijf gepassioneerde dichters werden in voorwedstrijden namelijk uitgekozen als het kruim van de Vlaamse slammers en zullen het binnenkort tegen elkaar opnemen op het NK. Voor het zover is, doen ze het nog even vriendschappelijk aan. Terwijl zij elkaars kunsten leren kennen, krijgt het publiek de kans om kennis te maken met deze wel zeer speciale vorm van dichtkunst.

Wat is het?

Klinkt veelbelovend, niet? Dat is het ook. In tegenstelling tot ‘freestyle rap battles’ - zoals het Belgische Kampioenschap Bekvechten - nemen poetry slammers de handschoen competitief op, maar niet met als doel elkaar literair knockout te slaan. Nee, zij gaan aan de slag met hun beste gedichten en leveren een performance af die even goedgemanierd als welbespraakt is.

Ze proberen elkaar dan niet onder de mat te praten, toch loopt de temperatuur vaak hoog op. De slammers die zich zullen voorstellen op het Kerkschip zijn namelijk gedreven, getalenteerd en erop gebrand om zichzelf en hun discipline de nodige street cred aan te praten.

Ben je benieuwd naar deze competitieve vorm van dichten, zak dan zeker af naar het Kerkschip. De slammers trekken zich op gang vanaf 20u.

 

Meer info over het evenement vind je hier: https://www.partofantwerp.be/agenda/slam-poets/.