Boekenbeurs - Wereldhaven voor boeken

Dag van Plus Magazine

Op 9 november neemt Plus Magazine de programmatie van Het Open Boek voor hun rekening. Bekijk met welke interessante items ze langskomen.

Sabena (10u30 - 11u15)

Doorheen de twintigste eeuw vliegt Sabena als vaandeldrager van de Belgische natie. Het logo schittert boven Afrikaanse wouden, de Atlantische Oceaan en de Zuidpool. Maar de kroniek telt ook zwarte bladzijden: dramatische ongevallen, dubieuze wapenleveringen, rode cijfers en een omstreden faillissement… 

't Zijn de hormonen (11u15 - 12u)

Hoewel onzichtbaar, zijn hormonen baas in ons lichaam. Martine Prenen legt op een heldere manier uit wat hormonen zijn, wat de oorzaken zijn van een hormonale disbalans, welke klachten daarbij horen en hoe het hormonale evenwicht weer kan worden hersteld. 

Zorgvolmacht (12u - 12u45)

Steeds meer Belgen zien het nut van een zorgvolmacht in. Vorig jaar werden er 37.071 geregistreerd. Met een zorgvolmacht kun je een nabij familielid of een goede vriend aanduiden die de geldzaken regelt als je dat zelf niet meer kunt en deze persoon kan ook de opdracht worden gegeven om belangrijke beslissingen te nemen. Maar hoe regel je dat in de praktijk en zitten er nog addertjes onder het gras? 

Op naar honderd jaar in honderd dagen (12u45 - 13u30)

Fitnessinstructrice en voedingsdeskundige Delphine Steelandt heeft een doel, namelijk zoveel mogelijk mensen fit krijgen in 100 dagen. Haar geheim voor een fitter en gezonder lichaam is een weldoordacht en vooral haalbaar programma, waarbij alle spieren van het lichaam getraind worden vanop je matje of je (bureau)stoel. Delphine Steelandt geeft je alle tips.

Wat als we straks honderd worden (13u30 - 14u15)

Wat als we straks 100 worden? Soms klinkt het als een vloek. Terwijl we er net een zegen van moeten maken! Schyvinck geeft een heel nieuwe visie op jong en oud. Hij pleit voor een jonge kijk op vergrijzing en een vernieuwende blik op de toekomst van het langere leven. Een lezing waar je als 50-plusser met hernieuwde energie uit komt! 

Grijsgedraaid (14u15 - 15u)

Op een dag komen ze je huis binnen. Ze nemen je rijbewijs in beslag en brengen je oude Volvo naar een opkoper. Zelf koken mag niet meer. In plaats daarvan krijg je elke dag een voedzame maaltijd aan huis geleverd. Voor jou geen frieten of pizza meer. Wil je nog vrijen, dan moet je dat zo stil en snel mogelijk doen. De misdaad die zo’n straf legitimeert? Je bent de 80 voorbij. Journaliste Ann Peuteman vertelt hoe we oudere mensen alles uit handen willen nemen wat het leven leuk maakt. En dat moet toch echt anders. 

Gezond eten, gezond ouder worden (15u - 15u45)

Iedereen wil graag gezond oud worden. Maar hoe doe je dat? Eric De Maerteleire vertelt wat de invloed van voeding en andere factoren op het verouderingsproces is en wat je kunt doen om gezond(er) oud(er) te worden. Je krijgt antwoorden op vragen als: Wat is de invloed van levensstijl en erfelijkheid op onze levensverwachting? Kunnen we aandoeningen gunstig beïnvloeden via voeding? En wat is de ideale verhouding eiwitten-koolhydraten-vetten in ons menu en waarom zijn vitaminen, mineralen en sporenelementen zo belangrijk?