Boekenbeurs - Wereldhaven voor boeken

Dag van het Gezin op 9/11

Op 9 november organiseert De Gezinsbond de Dag van het Gezin op de Boekenbeurs. Ze werkte voor de Dag van het Gezin een interessant programma uit rond enkele belangrijke maatschappelijke thema's:

Sterrenkindjes (10u45, Boek-O-Drôme)

De Gezinsbond wil een stem geven aan ouders van sterrenkindjes. De auteurs gaan in gesprek over hoe ouders en familie dit verlies verwerken. Hoe rouw je om iemand die je niet mocht kennen? Hoe vul je de leegte als er geen herinneringen zijn? Hoe kunnen alle betrokkenen, ook kinderen, op een hoopvolle manier omgaan met dit verlies? De Gezinsbond geeft ouders en deskundigen het woord.

Ketchup is een groente (11u, Showkeuken)

Borden vliegen in het rond, yoghurt doet dienst als haargel en spinazie is de perfecte verf voor die witte muur a.k.a eten met kids. Niets is meer frustrerend voor je zelfvertrouwen dan koken voor kinderen. Dit boek neemt het leven met kinderen niet al te serieus en waagt zich in de échte warzone: de keuken. Isabel Boons gaat dieper in op de soms frustrerende, maar vaak hilarische eetmomenten met kinderen. Het biedt funny tips & tricks, verbergt groenten en neemt jou en je kids mee op ‘kruidenavontuur’. Sneaky mama Isabel Boons geeft in dit boek bovendien een 40-tal recepten mee waarmee je gegarandeerd scoort bij kinderen: gezond, snel en diverse alternatieven voor suikerrijke snacks. Ze verzamelde ook de meest kindvriendelijkerestaurants. Places to eat with kidsen waar ze je niet buitenkijken wanneer jouw kiddo beslist dat de vloer wel een rood kleurtje verdient…

Vooraleer Isabel moeder werd, had ze grote ambities in de keuken: een topchef die haar monsters iedere dag een voedzame, verse en liefst biologische maaltijd boordevol groenten voorschotelde. Uiteraard zouden ze hun bord helemaal leeg eten om haar nadien uitvoerig te bedanken voor het fantastisch lekkere eten. What the hell was she thinking?Nu ze mama is van een peuter en een kleuter, is ze reeds euforisch als ze die hot dog willen opeten, ook al heeft hij niet de vorm van een pizza…

JEUGD beweging onder de middag (11u45, Boek-O-Drôme)

Tia Hellebaut toont als meter van The Daily Mile het belang van bewegen. “Onze kinderen zitten een groot deel van een doordeweekse dag op de schoolbanken of op de speelplaats. We moeten onze kinderen bewust maken dat ze voldoende moeten bewegen om tegengewicht te bieden aan al dat zitten.” Een interactief gesprek over het belang van bewegen én het belang van lezen.

Rode Neuzen (12u45, Boek-O-Drôme)

Dit jaar staat het mentaal, sociaal en fysiek welbevinden bij tieners centraal tijdens de Rode Neuzen Dag actie. Met  dit debat brengen we Rode Neuzen naar de Boekenbeurs. Professionele visies en persoonlijke verhalen wisselen elkaar af, Tom Schoonooghe zorgt live voor illustraties. Je krijgt ook de kans om de actie te steunen.

JEUGD iedereen anders, iedereen gelijk (13u45, Boek-O-Drôme)

Tijdens deze interactieve voorleessessie voor kinderen vanaf 5 jaar met hun ouders, brengen we enkele kinderboeken onder de aandacht. Jezelf vergelijken met een ander is de aard van het beestje. Kinderen hebben snel door als zij anders zijn of anders bekeken worden. Drie auteurs doorprikken het idee dat iedereen gelijk moet zijn. Er wordt voorgelezen, gezongen en getekend. Doe je mee?

Kinderen krijgen, een keuze? (14u45, Boek-O-Drôme)

Van waar komt de druk om al dan niet kinderen te hebben?  Drie auteurs hebben het over de twijfel en de keuze om al dan niet moeder te worden. Zij gaan in gesprek met Tanja Nuelant, gezinspolitiek secretaris van de Gezinsbond. 

Aansluitend vertelt Shanti Van Genechten over de druk op koppels die ongewenst kinderloos blijven. Kinderen hebben of krijgen, geen onomstreden thema.