Boekenbeurs - Wereldhaven voor boeken

Boekenbeurs 2019: ook voor kinderen een boekenparadijs

Beeld: Neil Van Craeynest

Het is geen geheim dat er dit jaar veel aan de jongere bezoekers wordt gedacht op de Boekenbeurs. Zo werd hal 2 grotendeels omgetoverd tot een “kinderboekenzone”, met een heus Kinderpaleis, een Jommekesrad, en uitgeverijen die een hele resem kinder- en jeugdboeken meebrachten.

Voor de jonge fans komt Geronimo Stilton bijna elke dag signeren. Voor de iets oudere lezers zijn er dan signeersessie van Dirk Bracke, Marc de Bel… Noem maar op! Ook de Nachtwacht was meerdere keren van de partij; zij deden onder andere mee aan een voorleessessie met de nieuwe app StorySign, dat voorlezen gemakkelijker tracht te maken voor dove en slechthorende kinderen. Als je dan toch in hal 2 bent, draai dan zeker eens aan het Jommekesrad voor een prijs. Verder zijn er regelmatig illustrators van kinderboeken aan het werk die je live aan het werk kan zien, en nog veel meer.

Ook Bart Moeyaert is van de partij tijdens deze editie van de Boekenbeurs. Voornamelijk bekend voor zijn kinder- en jeugdboeken, beschikt de auteur over een uitgebreid oeuvre dat in vele talen werd vertaald en verschillende malen in de prijzen is gevallen. Zijn drie meest recente werken zijn We waren elkaar, een bundel met geïllustreerde theaterteksten, Tegenwoordig heet iedereen sorry, een jeugdboek over “een meisje met een gebruiksaanwijzing”, en Helium, een gedichtenbundel over afscheid nemen en opnieuw beginnen.

Tijdens de nocturne op 7 november was Bart te vinden achter de signeertafel na een Poëzienocturne in het Letterenloft. Nog voor de auteur zelf aankwam, stonden er al lezers aan te schuiven om een handtekening te krijgen. Bart nam de tijd voor een babbel en om in elk boek een persoonlijke boodschap te schrijven. Op het verzoek of we hem een paar vragen mogen stellen, opperde hij goedlachs dat hij zou proberen te multitasken. Maar aangezien dit tijd en nodige concentratie wegnam van zijn lezers, lieten we Bart maar snel weer met rust, want fans komen uiteraard op de eerste plaats. Bart: “Het is toch moeilijker dan ik dacht! En ik wil zien dat ik geen fouten maak.” (lacht)

Bart won dit jaar de “Astrid Lingren Memorial Award”, vernoemd naar de auteur van o.a. Pippi Langkous, en beschouwd als zowat de “Nobelprijs voor jeugdliteratuur”. Om deze overwinning te vieren, werder op zondag 10 november een “feest voor en met Bart Moeyaert” georganiseerd in het Boek-Ô-Drome (Hal 4). De schrijver werd extra in de bloemetjes gezet. Of hij zelf zin in had? “Jazeker. Ik ben enorm benieuwd naar wat ze gepland hebben, het is allemaal een grote verrassing.”

Bart signeert nog aan de stand van L&M Books (Hal 4, stand 404, 405 &415) op zondag 10 november van 13u30 tot 15u.

Populair bij de lezers zijn Oh! Een boek vol geluid (Standaard Uitgeverij), maar ook de traditionelere strips zoals Jommeke, Suske & Wiske of Lucky Luke. Die klassiekers komen dan ook altijd terug mee.

Nog een tip? “Alles! Maar specifieker, het laatste nieuwe album van Jommeke, omdat dat plezier is voor alle leeftijden.”

Jommeke: De vuurdraak kan u terugvinden bij Ballon Media (Hal 2, stand 208, 217 & 219).

Meer evenementen en signeersessies gericht naar kinderen en jongeren kan je vinden onder de tag “jeugd”.