Boekenbeurs 2018
Auteurspodium

‘Man man man’ - Debat met Arnon Grunberg, Dirk De Wachter, Anne Provoost, Eva De Roovere en Heleen Debruyne

Het eerste themanummer van Folio Tijdschriften

Weten mannen zelf nog waarom? De tijden lijken te veranderen, het voetstuk kraakt. Is ’s mans eeuwenoude heerschappij voorbij of dient hij tegenwoordig net weer in bescherming genomen? Voor één keer zetten we de man in zijn blootje, de norm op zijn kop. ‘A portrait of the man as a young artist.’           
Veel vragen. Bestaat er zoiets als mannelijke kunst? Wie zijn de male heroes van vandaag? Wat zeggen de cijfers? De sociologen, psychiaters, de vrouwen? Hoe was het vroeger, anders dan vandaag? Is masculien gezien of net nooit genoeg besproken?
Samen binden de culturele, literaire, kunst- en erfgoedtijdschriften van Folio de man een bel aan over een gevoelig, maar actueel thema. Als het niet klinkt, zal het botsen. Debat moet er zijn. Vrouwelijke en mannelijke denkers aan het woord over mannen en vrouwen en alle combinaties daartussen. Over rollen en patronen, over patrons, passies, dochters en zonen.

Voor de boekenbeurs 2018 maakte Folio een themanummer, de grenzen van zijn ledentijdschriften schaamteloos overschrijdend.

Naast een live presentatie van dat Foliothemanummer hebben ze gedurende de hele periode een stand op de boekenbeurs waar dit nummer en ook hun andere 33 ledentijdschriften te verkrijgen zijn.

Op de presentatie praten Arnon Grunberg, Anne Provoost, Dirk De Wachter, Eva De Roovere en Heleen Debruyne over het actueel thema: ‘Man, man, man’ én over hun ervaring met de tijdschriften.

Sharah Pleumeekers modereert het debat als omkadering van de live presentatie van het Foliothemanummer: een compilatie van het beste van zijn tijdschriften, gebundeld rond één thema waarin ze hun diversiteit laten zien.

Filmmagie levert een essay over de mannelijke actieheld van David Gunzburg, Brood & Rozen laat Marion Wasserbauer spreken over over muziek en holebi-transpersonen vanuit mondelinge overlevering en Stripgids draagt Pieter Fannes aan voor een live portrettering. Verder levert Sam De Wilde via Rekto:Verso een brief aan de witte, heteroseksuele man, Akrostiş brengt een literaire bijdrage van Müesser Yeniay en Jazz & Mo' zorgt voor muzikale ondersteuning met Sara Salvérius.

Essay, artikel, proza en poëzie worden muzikaal en visueel ondersteund en verteerbaar gemaakt. Door een thema te kiezen dat verschillende schrijvers over alle tijdschriften heen bezig houdt, vervagen de grenzen en stelt Folio het thema ‘Man man man’ en ook de tijdschriften zelf aan de kaak.