Boekenbeurs - Wereldhaven voor boeken

Auteurspodium

Kanten kragen en koralen kralen

Katrijn Van Bragt

Kanten kragen en koralen kralen

Eind mei van dit jaar opende The Phoebus Foundation zijn gloednieuwe tentoonstelling ‘PiKANT! Vijf eeuwen cultuurgeschiedenis uitgekleed’. In het waterkasteel van Moorsel neemt de kunststichting de bezoekers mee doorheen de rijke geschiedenis van kant. Een selectie van topstukken uit de eigen collectie ‘Oude Meesters’, in combinatie met textielfragmenten, hedendaagse kunst en high fashion couture brengen het unieke verhaal van dit luxeproduct van eigen bodem. Het zijn deze delicate, minutieus uitgewerkte stukken stof die vanaf de zestiende eeuw een ware culturele evolutie ontketenen. Niet alleen had de Vlaamse kantproductie een ongekende invloed op de (inter)nationale mode, ze was ook de primaire broodwinning voor een belangrijk segment van de Vlaamse bevolking. Toch kon het maagdelijk witte en kostbare textiel slechts betaald worden door een selecte, welgestelde groep. Daardoor werd kant gepromoveerd tot statussymbool, een luxueus attribuut waarmee de elite zich maar al te graag uitdoste. Deze fijne en sierlijke stof vormde dan ook een belangrijk onderdeel in de zoektocht naar schoonheid en elegantie, waarbij de aandacht voor het aardse lichaam en de uiterlijke verschijning daarvan steeds belangrijker werden bevonden.

Al die schoonheid wilde men voor de eeuwigheid laten vastleggen. Vandaag trekt de mens al gauw een foto of selfie, maar in de vroegmoderne tijd had men alleen doeken, panelen en verf ter beschikking. Het laten schilderen van een portret was een bijzonder dure aangelegenheid en gebeurde vaak slechts eenmalig. Voor deze unieke gebeurtenis haalden de gefortuneerden dan ook letterlijk alles uit de kast: van kanten kragen tot koralen kralen. En ook hun kinderen moesten eraan geloven.

Aan de hand van haar bijdrage die gepubliceerd werd in Openbaar Kunstbezit Vlaanderen, gidst Katrijn Van Bragt, collection consultant bij The Phoebus Foundation, de luisteraar in een notendop doorheen de tentoonstelling ‘PiKANT!’. Ook blikt Katrijn reeds vooruit naar tentoonstellingen en publicaties die op stapel staan.