Boekenbeurs 2018
Auteurspodium

Het Archief voor Onderwijs: een beeld voor elk boek

Krijg jij als leerkracht je leerlingen niet steeds warm om een boek te lezen?  Zoek je uitdagend, Nederlandstalig beeld- en geluid op maat van de klas? Of wil je je literatuurlessen meer tot de verbeelding laten spreken? Het Archief voor Onderwijs biedt de oplossing!

Het Archief voor Onderwijs is een online platform met een schat aan verrassende en inspirerende video- en audiofragmenten van de landelijke en regionale omroepen en diverse cultuur- en erfgoedinstellingen, geselecteerd door en voor leerkrachten. BOEK en BEELD komen er ook prachtig samen: je kan als leerkracht literair lezen combineren met kijk- en luistervaardigheden en mediawijsheid. 

Frederik De Ridder, gedetacheerd leerkracht Nederlands bij VIAA, stelt in deze sessie kort het online platform Het Archief voor Onderwijs voor. Daarnaast duikt hij dieper in het materiaal met beeldcollecties rond 50+1 collecties opgebouwd rond een klassiek werk uit de Vlaamse en Nederlandse literatuur.  

In die collecties vind je beelden over en met onze bekendste schrijvers, krijg je achtergrond bij hun topwerken, hoor en zie je getuigenissen van lezers en fragmenten uit theater- en filmbewerkingen. De recent toegevoegde literaire tijdlijn plaats elk werk mooi in zijn cultuurhistorische context.

Afsluiten doet Frederik met een duik in de nieuwe beeldcollecties voor de kunstvakken in het secundair onderwijs. 

Na deze sessie moet je enkel nog gratis registreren op https://onderwijs.hetarchief.be en je kan meteen aan de slag!