Boekenbeurs 2018
Auteurspodium

Een psychotherapeutische praktijk…zoals hij is

Gompel&Svacina – Typisch voor psychologische problemen is dat ze onzichtbaar en onbegrepen zijn. Onzichtbaar want je kan ze vaak niet van het aangezicht of het gedrag aflezen. Onzichtbaar omdat mensen zich ‘goed’ willen houden/tonen en hun problemen proberen te verbergen. Tenslotte ook onzichtbaar omdat je je er geen enkel (ook geen medisch) beeld van kan vormen. Onbegrepen want men is zich veelal niet van de oorzaak of de betekenis van problemen bewust.

 

Dit geldt a fortiori voor de omgeving die al helemaal het raden heeft naar waar het allemaal om draait. Zo spelen er zich bij en rondom ons voortdurend letterlijk of figuurlijk ‘familiedrama’s’ af waar niemand iets van afweet of begrijpt tot ze ergens in een ‘krant’ verschijnen. Hoe verschijnen deze psychologische problemen in de spreekkamer en hoe worden ze er begrepen en ‘verlicht’? Vele portretten van cliënten maken dit duidelijk.

Mark Kinet, psychiater-psychotherapeut, is verbonden aan de Kliniek Sint-Jozef in Pittem en voert een eigen praktijk in Sint-Martens-Latem.

Boek: Een psychotherapeutische praktijk in 7 premissen en 77 portretten

Recensie van Filip Decruyenaere in Open Venster, april 2018

‘… is door zijn toegankelijkheid een verademing. Tegelijk illustreert het de complexiteit van de mens en van de therapeutische praktijk. Een aanrader.’

Recensie M. Thunnissen in Tijdschrift voor Psychiatrie 60 (2018) 8, 564–564

‘Zoals gebruikelijk in deze reeks maakt de auteur ruim gebruik van citaten uit de wereldliteratuur, beeldspraken en aforismen en van humor ... Het is daarmee een prettig leesbaar boek, …  Als ‘stalenkaart’ van wat de psychoanalytische benadering allemaal in huis heeft, geeft het echter een mooi, gedegen en gevarieerd overzicht.’