Boekenbeurs - Wereldhaven voor boeken

3 tips om een spannend boek te schrijven

Fintro Prijs Spannend Boek

Dit jaar organiseren Fintro en Boek.be opnieuw de Fintro Prijs Spannend Boek, de manuscriptenprijs voor debuterende schrijvers. Peter Franck’s boek ‘Om dringende reden’ wordt op de komende boekenbeurs voor het eerst verkocht. Ook in 2020 wordt een nieuwe winnaar gezocht.

Met ‘Om dringende reden’ debuteert Peter Franck dit jaar op de Boekenbeurs. Als winnaar van de Fintro Prijs spannend boek werd hij door Fintro ondersteund om zijn allereerste eigen boek op de markt te brengen. Het boek wordt ditmaal uitgegeven door Standaard Uitgeverij en zal voor het eerst worden verkocht op de Boekenbeurs 2019.

Ook dit jaar gaan Fintro en Boek.be, samen met Creatief Schrijven, op zoek naar een nieuwe debuterende auteur. De spelregels zijn eenvoudig: je mag nooit eerder een werk hebben gepubliceerd en je moet je manuscript (fysiek) binnenbrengen op de Boekenbeurs of via Fintro (fysiek in een kantoor of online per mail) vóór zaterdag 21 december. Volgend jaar wordt de winnaar van de prijs uitgegeven door Uitgeverij Houtekiet.

Tony Coppers, voorzitter van de jury, geeft alvast drie gouden tips om de volgende winnaar te worden:

1. Begin eraan - en zet door

“Voor vele aspirant-schrijvers is een goed idee geen probleem. Iemand met verbeelding zal al snel een sterk verhaal kunnen bedenken, maar de moeilijkste stap is daarna om echt te beginnen schrijven. Er is altijd wel een reden te vinden om je werk uit te stellen. Maak daarom tijd voor je verhaal, laat je onderdompelen en - ook heel belangrijk - geef niet op. De meest voorkomende reden waarom een boek niet wordt gepubliceerd, is omdat een schrijver het niet afwerkt.”

2. Laat je werk nalezen

“We maken allemaal fouten, maar we herkennen ze niet altijd zelf. Tijdens het schrijven kan het gebeuren dat je plots een andere richting op gaat met een gebeurtenis of personage, maar dan moet je ervoor zorgen dat de rest van je verhaal daarop afgestemd is. Iemand die je verhaal naleest, kan zo’n foutjes makkelijker herkennen omdat hij of zij meer afstand heeft van jouw schrijfproces. 

Daarnaast kan het ook nuttig zijn om iemand te laten meelezen die jou iets minder goed kent. Je beste vriend, vrouw, ouder, broer of zus durft misschien niet altijd heel eerlijk te zijn. Zet je schroom opzij en zoek een eerlijke mening: daar wordt je verhaal sterker van en het helpt je groeien als schrijver.”

3. Schrijf wat je zelf wilt lezen

“Al te vaak houden beginnende schrijvers te veel rekening met wat ze denken dat hun publiek wilt lezen. Trek je daar echter niets van aan en bouw het verhaal op zoals jij het zelf interessant zou vinden. Wil je dat de butler de dader is? Laat je dan niet leiden door stereotypes of verwachtingspatronen en doe je eigen ding. Uiteindelijk is het belangrijk dat jij tevreden bent van het verhaal dat je vertelt.”