Boek & beeld in Cinema Zuid

Een boek is vaak inspiratiebron voor het maken van een film. Maar het omgekeerde komt even vaak voor. Wordt een auteur geïnspireerd door de film bij het schrijven van een gedicht of een boek? Wij vroegen het aan vier schrijvers die dit jaar optreden op de Boekenbeurs. Zij selecteerden een film die hen mateloos inspireerde, ontroerde, verontwaardigde. Op 3, 4 en 5 november op het programma van Cinema Zuid. 

Op het programma: 

• Vrijdag 3 nov: Arun Gandhi 20u: PATHER PANCHALI (Het lied van de weg) van Satyajit Ray uit 1955, het eerste deel van de Apu-Trilogie, de doorbraak van de Indiase cinema in het westen.Arun Gandhi woonde twee jaar in de beroemde ashram van Mahatma Gandhi. In ‘Het boek van wijsheid’ (Harper Collins, 2017) biedt Arun een uniek inzicht in Mahatma Gandhi als man, leider en opa. Hij slaagt erin om de levenslessen van zijn grootvader Mahatma aan te laten sluiten bij de moderne tijd. Deze lessen zijn in het huidige politieke en maatschappelijke klimaat waardevoller dan ooit.

• Zaterdag 4 nov: Charlotte Van den Broeck 14.30u: ENCOUNTERS AT THE END OF THE WORLD (Begegnungen am Ende der Welt) van Werner Herzog. Beelden uit deze film heeft Charlotte Van den Broeck verwerkt in het gedicht 'Dorst', dat verscheen in de ‘Nachtroer’ (De Arbeiderspers, 2017), de tweede bundel van de auteur. De gedichten in deze bundel worden aangedreven door een diep verlangen naar ontheemding, verdwijning, naar een opgaan in de permanente stroom van het tomeloze leven.

• Zaterdag 4 nov: Margot Vanderstraeten 18u: LES AVENTURES DE RABBI JACOB met Louis De Funès in de hoofdrol, geregisseerd door Gérard Oury.Margot Vanderstraeten in ‘Mazzel tov’ (AtlasContact, 2017) een unieke in de wereld van een orthodox-joods gezin in Antwerpen. Zes jaar lang begeleidt ze de kinderen van de familie Schneider bij hun huiswerk. Ze krijgt geleidelijk aan toegang tot hun wereld. Hier heersen religieuze wetten en eeuwenoude tradities die de Vlaamse studente moeilijk kan rijmen met de heersende tijd: de jaren negentig. Maar ook de joodse familie wordt beproefd door de open, maar kritische werkstudente. Gaandeweg winnen - aan beide zijden - respect, nieuwsgierigheid en humor het van verontwaardiging en verwerping.

• Zondag 5 nov: Christophe Vekeman 18u: U-TURN van Oliver StoneChristophe Vekeman over de film: ‘U-Turn is zo’n film vol personages die voortdurend en zonder uitzondering in het gruwelijkst denkbare ongeluk lopen, maar waarin ik niettegenstaande zó mijn leven zou willen doorbrengen. En dat zeg ik niet zomaar, want uit louter geestdrift heb ik twee jaar geleden in Arizona het werkelijk bestaande, Superior genaamde plaatsje waar de zeer humoristische tragedie in kwestie zich afspeelt bezocht, en het is pas sindsdien dat ik waarachtig weet hoe heimwee aanvoelt...’

Praktische info Cinema Zuid

Nieuws

Voor de eerste keer stond Libelle op de Boekenbeurs in Antwerpen met slechts een doel: zoveel mogelijk boeken inzamelen voor kinderen bij wie (voor)lezen thuis niet zo vanzelfsprekend is.

143.000 maal bedankt! Zonder jullie geen boekenfeest. We hopen jullie volgend jaar allemaal opnieuw te mogen verwelkomen. En nu lezen maar. Heel veel leesplezier en tot snel!

Vanwege alle auteurs, standhouders, Antwerp Expo en Boek.be

Geen boeken zonder sterke verhalen. En vaak komen die verhalen gewoon uit het leven zelf. Getuige Margot Vanderstraeten. Ontdek dit verhaal en nog zovele meer op de Boekenbeurs. Nog tot 12 november, 18u.

Donderdagavond stelde Confituur - de vereniging van onafhankelijke boekhandels - de auteur van haar nieuwe boekhandelsgeschenk voor.

De Boekenbeurs, dat is een ook een feestje op kindermaat. Elke dag vallen er nieuwe avonturen te beleven voor onze jongste bezoekers. Hinda trekt op onderzoek uit.

Nieuwsbrief

Twitter

Meer dan 10.000 verkochte exemplaren, als elfjarige bij de best verkopende auteurs op de #Boekenbeurs #Antwerpen. O… twitter.com/i/web/status/9…
Waarnaar zoekt men op de boekenbeurs? Bekijk hier de meest gezochte auteurs, titels, uitgeverijen en sleutelwoorden… twitter.com/i/web/status/9…
Waarnaar zoekt met op de Boekenbeurs? Bekijk hier de meest gezochte auteurs, titels, uitgeverijen en sleutelwoorden… twitter.com/i/web/status/9…
Als onze jongeren maar de inhoud van kookboeken begrijpen, toch? Dat verkoopt schijnbaar best en verder schort er h… twitter.com/i/web/status/9…
Lees hoe het met ons verder ging in 'ik ben nog steeds vertrokken' bol.com/nl/p/ik-ben-no… #nieuw #boektwitter.com/i/web/status/9…
Boekenbeurs 2017 klokt af op 143.000 bezoekers. Lees het hier: buff.ly/2BcsHBK #boekenlezen #boekenbeurs
Boekenbeurs: deze auteurs verkochten best. Lees het hier: bit.ly/2hueeMr #boekenlezen #boekenbeurs #auteurs
load more
Volg ons op